Search
Close this search box.

RWE: Za dva tjedna ponudit ćemo kućanstvima u Hrvatskoj jeftiniju struju od HEP-ove

zarulja

zaruljaRWE je najavio da u tri godine planira osvojiti 10 posto hrvatskog tržišta opskrbe električnom energijom na kojem danas imaju 0,5 posto i oko 500 kupaca među kojima su gradovi, škole, fakulteti ali i Nova TV.

Hrvatski građani uskoro će moći kupovati jeftiniju struju od one koju im prodaje HEP. Naime, za oko dva tjedna bit će poznati cjenici i usluge za kućanstva njemačke energetske kompanija RWE čija je hrvatska podružnica preuzimanjem tvrtke Energija 2 sustavi d.o.o. ušla na hrvatsko tržište opskrbe električnom energijom. To su u petak najavili predstavnici RWE-a i njihove hrvatske tvrtke po novome nazvane RWE energija d.o.o.

Direktor te tvrtke Zoran Miliša najavio je da u sljedeće tri godine jeftinijom strujom i boljom uslugom planiraju oteti oko 10 posto hrvatskog tržišta, na kojem sad imaju udio od 0,5 posto. Stoga u HEP-u uistinu imaju razloga za zabrinutost, te za ubrzanje restrukturiranja.

Energija 2 sustavi (sada RWE energija) u godinu je dana poslovanja i strujom jeftinijom od 1 do više od 10 posto u Hrvatskoj već stekla 500 kupaca među kojima su gradovi, škole, fakulteti, tvrtke (npr. Nova TV) i različite institucije, koji su sklapali ugovore na četiri godine. S obzirom da struju nisu mogli prodavati kućanstvima, orijentirali su se na javnu nabavu i na korisnike koji su imali mogućnost promijeniti opskrbljivača. Već u prvoj godini rada ostvarili su 14 milijuna kuna prihoda i te oko 135.000 kuna dobiti. Miliša se pohvalio da u prvom dijelu ove godine već bilježe popriličan rast.

Također je potvrdio da je osnivanje Energije 2 pomogao i Uwe Gregorius, bivši predsjednik Uprave Siemensa i Njemačko-hrvatske industrijske i gospodarske komore.

S obzirom da je, kako je pojašnjeno, za bavljenje ovim biznisom, a pogotovo rast poslovanja, potreban jak strateški partner koji može jamčiti stabilnu opskrbu, on je pronađen u RWE-u, kojem Hrvatska nije novo tržište s obzirom da je suvlasnik TE Plomin i pročistača Zagrebače otpadne vode (ZOV).

Hrvatska oko 30 posto svojih potreba za električnom energijom trenutno podmiruje uvozom, a osnovna ideja RWE-a je da taj uvoz supstituira električnom energijom koju sam proizvodi i koja je stoga jeftinija od one koju Hrvatska kupuje na burzama u regiji, rečeno je.

Naime, RWE-ovi pogoni za proizvodnju struje imaju 60 gigavata instalirane snage, što je osam puta više od Hrvatske, pojašnjeno je.

“RWE danas u Europi električnom energijom opskrbljuje 16 milijuna kupaca, a akvizicija Energije 2 savršeno se uklapa u našu strategiju da na novim tržištima ostvarujemo organski rast uz ograničena ulaganja”, kazao je Karl Kraus, glavni izvršni direktor RWE Hrvatska i predsjednik Nadzornog odbora TE Plomin.

RWE je jedna od pet najvećih europskih energetskih kompanija s oko 70.000 zaposlenih. Oko 16 milijuna kupaca opskrbljuje električnom energijom i njih oko 8 milijuna plinom.

U fiskalnoj 2012. godini RWE je ostvario oko 53 milijarde eura prihoda što je 3 posto više nego godinu prije, te oko 2,5 milijardi eura dobiti.

Izvor/Autor: Nives Matijević http://www.banka.hr/