Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata PPDIV posjetila PZ Čakovec

pz čakovec

pz čakovecDa ima dobrih i svijetlih primjera u ovoj našoj krizom osiromašenoj državi, pokazao je današnji sastanak na kojem su se, u PZ Čakovec sastali predstavnici Sindikata PPDIV i poslodavca. Sindikalnu delegaciju uz predsjednika Oreškovića činili su voditelj tržišta rada Marinko Vrsaljko, voditelj tržišta rada, Nikola Murk, sindikalni povjerenik podružnice PZ Čakovec i Davor Vrbek povjerenik III. sindikalne regije, dok je od strane poslodavca PZ Čakovec sastanku prisustvovao upravitelj Branko Krnjak.

Na samom početku sastanka upravitelj Krnjak upoznao je prisutne sa organizacijom rada i poteškoćama na koje PZ Čakovec nailazi u svom svakodnevnom poslovanju. Radi se o Poljoprivrednoj zadruzi koja u svom posjedu nema vlastitu zemlju, već posao bazira na kooperantima kojih prema njegovim riječima ima na tisuće. U zadruzi je stalno zaposleno 76 radnika dok taj broj u sezoni raste i do 90. Godišnje se otkupi između 1500 i 2000 tona jabuka, a kako je istaknuto, posebno su zadovoljni vrlo kvalitetnim poslovnim odnosom sa Čakovečkim mlinovima za koje vrše uslugu ugovaranja sjetve pšenice i kukuruza.

U svom vlasništvu osim hladnjača u kojima se tretiraju jabuke, PZ Čakovec ima i vlastitu sušaru, te silose koji im omogućavaju da u svakom trenutku ispune zahtjeve Čakovečkih mlinova za sirovinom potrebnom za odvijanje nesmetane proizvodnje. U nekim ranijim vremenima ova zadruga je veliki dio svog posla obavljala i sa Podravkom, prvenstveno otkupom mrkve za potrebe proizvodnje juha i Vegete. Vremenom je ta suradnja jenjavala budući su se veliki proizvođači počeli okretati vanjskim tržištima gdje se sirovina nabavljala po nižim cijenama. Sve je to za posljedicu imalo i osiromašivanje sela, jer kako su obje strane istaknule, budućnost hrvatske poljoprivrede je u zadružnoj proizvodnji. Upravitelja PZ-a Krnjak ustvrdio je da kada bi naše prehrambene tvrtke barem 50% svojih potreba za sirovinom nabavljalo na domaćem tržištu došlo bi do oporavka sela. Kroz posao sa kooperantima selo bi oživjelo i ljudi bi se vratili poljoprivredi jer bi radom na zemlji mogli osigurati svoju egzistenciju. Pri tom se prisjetio i narodne izreke koja kaže da je „država bogata onoliko koliko je seljak bogat.”

Jabuke PZ Čakovec, osim prema prehrambenim proizvođačima, plasira i prema trgovačkim lancima od kojih je trenutno najveći otkupljivač Kaufland. Jabuke su vrlo visoke kvalitete, a kako bi se održala njihova dugotrajnost moraju se posebno tretirati. Kako je rečeno to se ne radi nikakvim preparatima, već posebnim načinom skladištenja u hladnjačama koje se hermetički zatvaraju i iz kojih se isisava kisik. Ovo je potrebno činiti kako bi se sačuvala kvaliteta i onemogućilo truljenje jabuke. Ovakvim procesom tretiranja, jabuka sama stvara zaštitni sloj koji je čuva od propadanja. Za tu potrebu investirano je oko dvadesetak milijuna kuna u izgradnju prijeko potrebne hladnjače koja danas PZ Čakovec osigurava visoku konkurentnost na tržištu.

Sindikat PPDIV i ovdje je prepoznat kao odgovoran socijalni partner koji je spreman, osim boriti se za podizanje razine radničkih prava, pomoći kompanijama i svojim znanjem i kompetencijama na području poljoprivrede.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA