Search
Close this search box.

Hrvatski Sabor na današnjoj sjednici izmijenio Zakon o radu

radne cipele

radne cipeleDo sada je poslodavac bio dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim ZOR-om, a ubuduće će se neuspjeh probnog rada smatrati posebno opravdanim razlogom za otkaz ugovora na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a.

ZAGREB – Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o radu (ZOR) pa će poslodavci ubuduće prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom moći sklopiti bez vremenskog ograničenja.

Drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na dulje od tri godine. Ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na dulje od tri godine, drugi se neće moći sklopiti na određeno.

Utvrđeno je maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, umjesto dosadašnjih 32 sata mjesečno, a smanjeno minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s deset na osam sati.

Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada.

Naime, do sada je poslodavac bio dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim ZOR-om, a ubuduće će se neuspjeh probnog rada smatrati posebno opravdanim razlogom za otkaz ugovora na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a.

Od 1. srpnja, više neće biti radnih knjižica, jer Europska unija ne poznaje radnu knjižicu kao institut.

Izvor/Autor: http://www.novilist.hr/