Search
Close this search box.

Na sastanku Sindikata PPDIV i direktora Koprivničke tiskarnice potvrđen obostrani interes za razvoj socijalnog dijaloga

tiskara 11

tiskara 11Na inicijativu Davora Vrbeka, povjerenika III. PPDIV-ove regije, u Koprivničkoj tiskarnici, smještenoj odmah pokraj gradske tržnice, u četvrtak 13. lipnja, održan je sastanak sa direktorom Zvonkom Bačanijem, a prisustvovao mu je i sindikalni povjerenik podružnice Dalibor Vargek. Tema sastanka bila je budućnost tiskarnice, te njezin utjecaj na gospodarski i socijalni položaj radnika koji su u većem dijelu članovi Sindikata PPDIV.

Koprivnička tiskarnica, koja se nalazi u sastavu Grupe Grafičar, trenutno je u fazi preseljenja proizvodnje u novi pogon izgrađen u Borovljanima odmah pored Tvornice papirnih vreća koja je također u sustavu Grafičara. Cijena izgradnje novog pogona iznosit će otprilike 25 milijuna kuna, a sam proces preseljenja odvijat će se postepeno, vodeći računa da radi preseljenja ne trpi proizvodnja nužna za zadovoljenje potreba tržišta. Očekuje se da će dio proizvodnje biti preseljen do kraja srpnja, a ukupno preseljenje trebalo bi završiti do rujna.

U tiskari  trenutno radi 34 radnika i prema Bačanijevim riječima preseljenje neće imati utjecaja na razinu zaposlenosti, jer za sve radnike ima posla. Poslovanje Koprivničke tiskarnice, zbog krize u okruženju, je značajno otežano, ali isplata plaća je redovita. Do prije nekoliko godina, Tiskarnica je gotovo svu svoju proizvodnju temeljila na poslovnoj suradnji sa Podravkom, međutim danas je situacija drugačija. Od prvotnih 18 milijuna kuna vrijednosti te suradnje, ona je danas svedena na približno 8 milijuna kuna. U takvim otežanim uvjetima poslovanja i pokušaju zadržavanja konkurentnosti na tržištu nezaobilazne su bile i biti će promjene kako bi se racionalizirala sama proizvodnja, a u konačnici i sačuvala radna mjesta.

tiskara 12Na radnike Koprivničke tiskarnice do listopada 2012. godine primjenjivao se Kolektivni ugovor Grupe Podravka, temeljem Sporazuma koji je potpisan sa Sindikatom PPDIV-a prilikom izdvajanja grafičkog biznisa iz Podravke prije šest godina.

Po isteku tog sporazumnog roka poslodavac je kolektivni ugovor otkazao, pa je regionalni povjerenik Sindikata Vrbek jučerašnji sastanak iskoristio da direktora ponovo pozove za pregovarački stol, jer su trenutno prava i obaveze radnika propisane Pravilnikom o radu koji prema ZOR-u donosi poslodavac jednostrano. Poziv za socijalni dijalog direktor Bačani nije odbio, već je iskazao spremnost za razgovor na ovu temu i to na razini cijele Grafičar Grupe, u kojoj je poslovodstvo vrlo svjesno da je „zadovoljan radnik i najbolji radnik”.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA