Search
Close this search box.

“Mercator je zbog doktrine nacionalnog interesa od lovca postao lovina”

mercator 6

mercator 6Prevelika povezanost politike i gospodarstva te nesklonost stranom kapitalu glavni su razlog što su su se slovenske tvrtke od jakog investicijskog igrača u regiji pretvorila u “lovinu” pa sada Agrokor kupuje Mercator, umjesto obrnuto, ocjena je koju je u mariborski list “Večer” od ponedjeljka iznio poslovni konzultant Borut Šuklje, bivši ministar u više vlada Janeza Drnovšeka, a kasnije i veleposlanik Slovenije u Beogradu.

Mercator je prije desetak i više godina, navodi Šuklje, imao veliku političku potporu za osvajanje maloprodajnih tržišta u regiji, ali i potporu domaćih pa i europskih banaka, no nije imao odgovarajući “vlasnički profil” jer se doživljavao kao državna tvrtka u zemlji nesklonoj stranom kapitalu.

Šuklje je iznio slučaj iz vremena kada je kao veleposlanik u Beogradu prisustvovao povjerljivim pregovorima u kojima se Mercator htio udružiti s Deltom Miroslava Miškovića, pri čemu bi zajedno preuzeli srbijanski lanac trgovina “C market”, i to nakon što je Mercator u Beogradu otvorio najveći trgovački centar u regiji. Šuklje tvrdi da je sve bilo u redu dok se pregovaralo na političkoj razini, ali je propalo kada je … čitaj dalje

Izvor/Autor: http://www.business.hr/