Search
Close this search box.

Ljubo Jurčić: Građani mogu biti jako zadovoljni, ali konkurencija će stvoriti velike probleme HEP-u!

hep-132

hep-132Hrvatska elektroprivreda (HEP) dobila je, barem po najavama, žestoku konkurenciju. Danas su se tako hrvatskoj javnosti predstavili predstavnici slovenske tvrtke GEN-I. Oni će, tvrde, ponuditi hrvatskim kućanstvima i malim poduzetnicima cijene električne energije i do 30 posto povoljnije od HEP-ovih.

– Prelazak kućanstava i poduzetnika na usluge GEN-I-a moguć je već danas, a oni koji se odluče kupovati struju od te tvrtke mogu računati na smanjenje stavki kod svih tarifa za najmanje deset posto u odnosu na HEP-ove, rekao je predsjednik Uprave te tvrtke Robert Golob, te dodao da oni koji se do kraja srpnja odluče za GEN-I, do kraja godine imat će mogućnost smanjenja računa za struju i do 30 posto, kaže Golob.

Dodaje da GEN-I ugovorene cijene jamči najmanje do kraja 2015. godine pri čemu u tom razdoblju postoji mogućnost njihova daljnjeg smanjenja.Čelni čovjek GEN-I-a smatra pogrešnim dojam da je struja u Hrvatskoj jeftina.- To samo tako izgleda, ali ima dovoljno prostora za smanjenje, kaže Golob napominjući da je prošle godine struja u Hrvatskoj znatno poskupjela, a cijene na europskim burzama padaju pa se otvorila prilika za ulazak na tržište i profit.

U planu GEN-I-a je sklapanje ugovora s 20 tisuća potrošača do kraja 2013. godine, a do kraja 2014. s 50 tisuća. U tri godine GEN-I želi zauzeti 17-postotni udjel na ukupnom hrvatskom tržištu električne energije, kaže Golob.

Ekonomski analitičar i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić kaže da je dolazak novih tvrtki za distribuciju električne energije na hrvatsko tržište dobra vijest za građane, ali ne i za HEP kojem bi to moglo, kaže, dodatno naštetiti.

– Činjenica da primjerice slovenska tvrtka nudu 30 posto nižu cijenu građanima je dobra. S druge strane, to je loša stvar za HEP. Prvo, izbija im se argument za najavljivano poskupljenje cijena struje s kojima su oni namjeravali ići u dodatne investicije. Jednostavno, dolazak konkurencije i nuđenje nižih cijena građanima dovodi u pitanje način poslovanja HEP-a. Dolazak konkurencije imati će svakako posljedice za HEP. Kakve, to ćemo još vidjeti, napominje Jurčić dodajući da je činjenica da neka druga tvrtka nudi 30 posto niže cijene struje dokazuje da se HEP nije dovoljno pripremio za tržište elekstrične energije.

Uz slovensku tvrtku GEN-I, sutra će se hrvatskim građanima predstaviti još jedna tvrtka koja se bavi distribucijom električne energije. Tvrtka RWE Energija još je prije dva tjedna na konferenciji za novinare poručila da namjerava ponuditi električnu energiju hrvatskim kupcima, a oni mogu očekivati konkurentne cijene, pouzdanost isporuke i jednostavnost usluge. Hoće li to značiti i niže cijene, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, pred građanima su bolji dani kada su u pitanju računi za struju, a, s druge strane, HEP čeka borba sa žestokom konkurencijom.

Izvor/Autor: http://www.politikaplus.com/