Search
Close this search box.

Radničko vijeće i Sindikat PPDIV Podravkine tvornice Studenac iz Lipika uputili pismo Zvonimiru Mršiću – predsjedniku Uprave

studenac2

studenac2“Zatečeni i ogorčeni odlukom Uprave Podravke, na čelu sa Vama, da Podravka izlazi iz programa Pića; da prodaje Tvornicu Studenac smatramo da zaslužujemo bar odgovore na neka pitanja. Ova odluka i njene posljedice direktno utječu na nas djelatnike Podravke – Studenca i članove naših obitelji (ukupno nekoliko stotina ljudi), te je krajnje nekorektno da o njoj saznajemo kad i mediji. Ova vijest unijela je nemir i neizvjesnost, a nedostatak informacija to još više potkrepljuje.”

Ovako su u utorak 25. lipnja, započeli svoje pismo Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke – kompanije sa srcem, predsjednik Radničkog vijeća Studenac iz Lipika Josip Delorenci i povjerenik tamošnje podružnice Sindikata PPDIV Jagor Opić.

Na dan kad je preostala Hrvatska slavila svoj Dan državnosti, radnicima lipičkog Studenca i njihovim predstavnicima nije bilo do slavlja. U njihove domove, obitelji i proizvodne pogone uvukla se neizvjesnost, strepnja i strah od neizvjesne budućnosti, nakon što je Uprava Podravke naprasno odlučila izdvojiti iz svog poslovanja program Pića.

studenac1Stoga i ne čudi što se već u uvodnom dijelu sindikalnog pisma upućenog Mršiću, mogu razabrati različiti osjećaji autora kada su ga pisali, jer izmjenjivali su se i srdžba i bijes, nespokoj i osjećaj trenutne bespomoćnosti nakon što su iz medija saznali za neizvjesnu sudbinu svoje tvornice koja izravno utječe i na sudbine svih njenih radnika i članova njihovih obitelji.

Zar uistinu nema budućnosti za brandove Studenac i Studenu – prvu izvorsku vodu u Hrvatskoj u okviru Podravke i tko je za to kriv?

Što očekuje radnike u daljnjem periodu?

Da li je Uprava Podravke poduzela sve da poslovni rezultati Pića budu pozitivni i što je to učinila?

Što će se dogoditi sa radnicima ukoliko se ne pronađe kupac za tvornicu Studenac?

Podrazumijeva li dezinvestiranje otkaze za radnike?

Do kada je proizvodnja u Lipiku sigurna u slučaju da proces izdvajanja potraje?

Zašto se loše odluke raznih uprava i direktora prelamaju samo na leđima radnika?

Ovo su samo neka od pitanja na koja, radnici Podravkine tvornice Studenac iz Lipika preko svojih predstavnika, traže odgovore od predsjednika Uprave Mršića, a podsjetili su ga da im je prije nepunih mjesec dana obećao da će netko iz Uprave doći na skup radnika u Lipik sredinom srpnja i detaljnije izvijestiti o planovima Uprave vezano uz tvornicu. Sada, obzirom na nastalu situaciju i nespokoj koji se uvukao među radnike, skup radnika očekuju hitno.

lipik4Punionica mineralne vode u Lipiku ulazi u sastav Podravke 1970. godine, a voda je tada bila poznata kao “Prirodna mineralna voda”. Naziv “Lipički studenac” dobila je 1973. godine, a prvi pisani trag o korištenju mineralne vode datira još iz 1708. godine kada su postojala četiri izvora mineralne vode. Širenjem i unaprjeđivanjem proizvodnje 2000. godine na tržište izlazi i čista izvorska voda Studena.

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili, predstavnike radnika Podravkine tvornice Studenac iz Lipika u utorak 2. srpnja u Koprivnici će primiti član Uprave zadužen za restrukturiranje Jorn Pedersen, a očekuje se da će to biti pripremni sastanak za održavanje skupa radnika u tvornici u Lipiku. Sastanku će prisustvovati i predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković.