Search
Close this search box.

ETUC pozdravlja pristupanje Hrvatske EU, ali upozorava na važnost jačanja socijalnog dijaloga

etuc

etucBruxelles, 1. srpnja 2013. – Europska konfederacija sindikata (ETUC), u priopćenju objavljenom danas, pozdravlja pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, ali istodobno skreće pozornost na potrebu daljnjeg napretka u provođenju reformi, te posebno jačanja socijalnog dijaloga.

ETUC podsjeća Vladu RH na važnost uključivanja socijalnih partnera u javnu raspravu o zakonskim prijedlozima od samog početka procesa, te izražava žaljenje što Vlada RH nije slijedila takav pristup prilikom nedavnog donošenja Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima. ETUC poziva Vladu RH da osigura istinski i sadržajni dijalog sa socijalnim partnerima. Europska konfederacija sindikata također ponavlja svoju ranije izraženu podršku slobodnom kretanju radnika unutar EU, odnosno apel državama članicama da ne uvode prijelazna razdoblja i ograničenja za hrvatske radnike.

– Hrvatski radnici već su više godina putem svojih sindikata uključeni u europski sindikalni pokret. Drago mi je što su od danas i građani Europske unije. Hrvatski građani trebali bi imati koristi od svih prava kojima težimo unutar našeg europskog socijalnog modela, rekla je Bernadette Ségol, glavna tajnica ETUC-a.

Izvor/Autor: http://www.sssh.hr/