Search
Close this search box.

U Podravki otpočeo socijalni dijalog o procesu de investiranja programa Pića, smrznutog programa i Pekare

podravka1

podravka1U utorak 2. srpnja u sjedištu Podravke u Koprivnici održan je sastanak predstavnika Sindikata PPDIV i Uprave Podravke na temu de investiranja programa Pića, dijela smrznutog programa i Pekare.Sindikaliste iz Podravke, Studenca i Ital-Ice predvodio je predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković, dok je Podravku kao poslodavca predstavljao član Uprave zadužen za restrukturiranje Jorn Pedersen.

Predstavnici radnika na samom su početku sastanka izrazili nezadovoljstvo radi odluke Uprave o pokretanju ovakvog procesa, te iznijeli svoje stajalište kako bi Podravka i u budućnosti morala razvijati svoja tri osnovna segmenta poslovanja Prehranu (uključujući Danicu), Farmaceutiku i Pića, te da je upravo na solidarnosti i međusobnom pomaganju ovih programa od nastanka do danas Podravka uspijevala opstajati na tržištima i osiguravati rast.

Međutim, istaknuli su PPDIV-ovci, kako je Uprava Podravke prema nalogu Nadzornog odbora ipak donijela drugačije odluke i to u smjeru de investiranja ovih programa, ustvrdili su da su kao odgovorni socijalni partneri i zastupnici radnika dužni, te  da  žele biti uključeni u započeti proces te  pregovorati o socijalnim klauzulama kao sastavnom dijelu uvjeta koje će Podravka predstaviti potencijalnim partnerima u ovom procesu.

Član Uprave Podravke Jorn Pedersen uvodno i odgovarajući na brojna pitanja predstavnika Sindikata pojasnio je kako odluka Uprave o de investiranju podrazumijeva izdvajanje cijelih biznisa, a ne samo proizvodnih kapaciteta, te kako namjera Podravke nije oslabiti, umanjiti vrijednost i ugasiti ove programe, već ih ponuditi nekome kome će oni pomoći u proširenju  jačanju vlastite pozicije na tržištima  i tko će njima upravljati, razvijati ih i u njih ulagati odgovornije i snažnije nego što je to u svim prethodnim godinama , pa i danas uspijevala Podravka.

Potvrdio je da će ovaj proces potrajati i to gotovo sigurno do samog kraja kalendarske godine, te da je njegova osobna želja, ali i želja Uprave Podravke radi osjetljivosti cijelog procesa, emotivnog naboja koji će ga sigurno pratiti jer uključuje  sudbine određenog broja radnika i ukuljučuje interese više zainteresiranih strana, da se odrađuje pažljivo uvažavajući sve sudionike u procesu, transparentno i odgovorno. Cijelo to vrijeme, uvjeravo je, da će sve funkcije od proizvodnih, marketinških, prodajnih i drugih raditi redovito bez ikakvih poremećaja prema ranije zacrtanim planovima, a ukoliko se nastavi sezona ritmom kako je i započela čak i pojačano, što bi još i dodatno unijelo više optimizma u cijeli ovaj započeti proces oko kojeg se, prema njegovim riječima, na samom početku, pomalo nepotrebno, sakupilo dosta negativnih percepcija.

Tvornicu Studenac u Lipiku tijekom jučerašnjeg dana obišao je i Ivan Galović, direktor Podravkinog lanca opskrbe i izaslanik predsjednika Uprave, te je razgovarao sa mendžmentom tvornice i radnicima.

Sastanak u utorak između predstavnika Uprave Podravke i Sindikata PPDIV označen je kao prvi u nizu nužnih tijekom odvijanja cijelog procesa, a slijedeći zaseban za svaki od ovih programa održat će se već sredinom srpnja kao i redoviti Skupovi radnika.

Predstavnici Sindikata PPDIV na kraju su sastanka poručili direktorima da unatoč tome što će radi interesa radnika, očuvanja što većeg broja radnih mjesta kroz izradu socijalne klauzule, korektno i odgovorno pratiti i uključivati se u proces de investiranja u koji je Uprava Podravke ušla, da do kraja samog procesa zadržavaju pravo protivljenja sa njegovim konačnim ishodom ukoliko na temelju dostupnih im informacija i prikupljenih argumenata ustanove da odabir partnera neće garantirati nastavak i snaženje ovih programa, kao i punu zaposlenost, već suprotno.

U utorak 9. srpnja i srijedu 10. srpnja u Podravki u Koprivnici će se održati redoviti skupovi radnika. U Lipiku i Poreču njihovo održavanje očekuje se nakon sjednice NO Podravke koja je najavljena za četvrtak 18. srpanj, kada će predstavnici poslodavaca radnicima moći i znati reći još više informacija o samom procesu.

Osim toga, u srijedu 3. srpnja Sindikat PPDIV Podravke, u susret najavljenim skupovima radnika uputio je i pisani prijedlog Upravi Podravke da, radi intenziviranja procesa restrukturiranja u kompaniji, još jednom donese odluku o Programu zbrinjavanja radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina na istoj ili sličnoj razini kako je to odlučila i u prvom tromjesečju ove godine.