Search
Close this search box.

Održan V. kongres Sindikata PPDIVUT iz Bosne i Hercegovine

ivo na kongresu

ivo na kongresuU nedjelju 30. lipnja u Srebrenici u susjednoj Bosni i Hercegovini održan je peti po redu Kongres Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT).

U radu Kongresa sudjelovalo je ukupno 200 delegata i gostiju iz BiH i inozemstva (Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Turska, Azerbajdžan), a Europsku sindikalnu federaciju – EFFAT na Kongresu Sindikata PPDIVUT-a predstavljao je njezin generalni sekretar Harald Wiedenhofer.

Ovaj kongres imao je posebno značenje zbog mjesta na kojem se održavao, a to je Srebrenica – Potočari, gdje se dogodilo najveće stradanje civila poslije II. svjetskog rata i gdje je živote izgubilo gotovo 9000 ljudi, mahom civili – nemoćni i stari, žene i djeca. Predstavnici sindikalnih delegacija, a među njima i Hrvatske, položili su cvijeće i vijence u memorijalnom centru u Potočarima.

Drugi značaj Kongresa bio je taj što je održan u uvjetima teške ekonomske i političke krize u Bosni i Hercegovini i žestoke sindikalne borbe za očuvanje stečenih prava radnika i njihovih radnih mjesta, kao i borbe za jačanje socijalnog dijaloga, rečeno je u uvodnom govoru predsjednika Sindikata PPDIVUT- a Mehmeda Avdagića.

ppdivut 2Kongres je prihvatio Izvješće o radu za proteklo četverogodišnje razdoblje, kao i izmjene i dopune Statuta, te utvrdio Programsku platformu za rad i djelovanje organizacije i organa Sindikata PPDIVUT-a do 2017. god. Usvojene su i odgovarajuće Kongresne rezolucije, te su izabrani članovi Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a za predsjednika Sindikata PPDIVUT Bosne i Hercegovine u mandatu do 2017.godine ponovo je izabran Mehmed Avdagić.

Sindikat PPDIV na Kongresu u Srebrenici predstavljao je njegov dopredsjednik Ivica Blažević, a prisustvovao mu je i bivši predsjednik Sindikata PPDIV Josip Pavić kao dugogodišnji prijatelj i suradnik Sindikata PPDIVUT-a.