Search
Close this search box.

Udruga Franak o presudi protiv banaka: Presuda protiv banaka je jasna, sve ostalo su zastrašivanja

franak

franakUdruga Franak poslala je priopćenje u kojem donosi objašnjenje provostupanjske presude protiv banaka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon prvostupanjske presude u kolektivnoj tužbi koju je Potrošač uime Udruge Franak podigao protiv 8 hrvatskih banaka, podigla se značajna prašina. Tako smo posljednjih dana mogli čuti teze kako je presudom ukinuta valutna klauzula ili kako će takav udar destabilizirati banke te pasti na trošak svima, potom negiranja presude po raznim temeljima, uz često upozoravanje tzv. nezavisnih ekonomskih analitičara kako je to jako loše za banke, kako će one odjednom ući u sline gubitke i da će se to negativno odraziti i na naše gospodarstvo.

Udruga Franak opovrgava takve tvrdnje jer su one utemeljene na osobnim pretpostavkama s obzirom na činjenicu da su one iznošene u javnost bez ikakvih detaljnih saznanja iz obrazloženja presude. Cilj ovakvih poruka samo je zastrašivanje potencijalnim posljedicama presude, te stvaranje pritiska na drugostupanjsko vijeće koje će o njoj odlučivati.

Kao najvažnija isticala se teza o navodnom ukidanju valutne klauzule što je u potpunosti netočno. Naime, presudom nije ukinuta valutna klauzula CHF, ona je proglašena ništetnom u svim postojećim ugovorima s tom klauzulom:

– zbog toga što potrošači nisu bili upozoreni na rizik koji sa sobom nosi ta valutna klauzula
– zbog toga što potrošači nisu bili upozoreni na to da HNB brani samo tečaj kune u odnosu na euro, dok u odnosu na druge valute tečaj nije branjen; iako je o tome sporadično govorio guverner HNB-a, bilo je potrebno na taj konkretni rizik upozoriti potrošače kod ugovaranja kredita
– zbog toga što su banke znale da će valuta CHF aprecirati u odnosu na druge valute, pa kao savjesni poslovni faktor nikako nisu smjele ponuditi tako rizičnu valutu na period od 20 i 30 godina; sudac je to argumentirao izvještajem MMF-a iz 90-ih godina u kojemu se izričito govori da će nakon eurizacije biti pritisaka kapitala na CHF, što su banke morale znati, jer one prate izvještaje MMF-a
 -zbog toga što valutna klauzula treba biti iznimka, a ne pravilo, u zemlji s niskim stupnjem inflacije, a to je Hrvatska
– zbog toga što je Hrvatska visoko eurizirana zemlja, i u takvoj zemlji banke koje su savjesne ne bi nikada nudile druge valute osima eura kao valutnu klauzulu, jer banke znaju da su sve druge valute vrlo rizične u eri fluktuirajućih tečajeva, itd.
Postoje pravni razlozi zašto je sudac presudio čitaj dalje …

Izvor/Autor: http://www.poslovni.hr/