Search
Close this search box.

U Mariji Bistrici prošli tjedan održana sjednica Glavnog odbora Sindikata PPDIV

glavni odbor 1 bistrica

glavni odbor 1 bistricaU četvrtak 11. srpnja u hotelu Kaj u Mariji Bistrici održana je peta sjednica Glavnog odbora Sindikata PPDIV, posljednja prije ljetne stanke.

Sjednicu je vodio predsjednik Šimo Orešković koji je uvodno članove Glavnog odbora upoznao sa svim aktivnostima Sindikata u razdoblju od prošle sjednice koja je održana krajem ožujka, a najviše se zadržao na problematici i poteškoćama koje radnici u našim poduzećima doživljavaju radi sve češćih umanjenja prava i raskidanja kolektivnih ugovora, a što je potaknula Vlada RH donošenjem kontroverznog Zakona o reprezentativnosti koji je u područje kolektivnih pregovora doslovce unio kaos te ukinuo slobodu socijalnog dijaloga.

U svjetlu toga, predsjednik Orešković se osvrnuo i na nedavno završene pregovore oko Kolektivnog ugovora za koncern Agrokor u kojem Sindikat PPDIV među radnicima iz poljoprivredno prehrambenog sektora organizira gotovo 5 000 članova, a Kolektivni ugovor za koji se pregovaralo obuhvaća čak 11 poduzeća.

glavni odbor 2 bistricaOdmah na početku, radi boljeg razumijevanja pojasnio je da su ovogodišnji pregovori pokrenuti na inicijativu poslodavca, te da u pregovorima sa sindikalne strane sudjeluje čak četiri sindikata. Sami pregovori odvijali su se u dva dijela; u prvom su se vodili o općem Kolektivnom ugovoru čije su odredbe jednake za sva poduzeća, bez obzira na pojedinačne rezultate poslovanja i u kojem je poslodavac inzistirao na uređenju obračuna putnih troškova na drugačiji način od dosadašnjeg, a u drugom dijelu pregovaralo se o tarifnom dodatku Kolektivnog ugovora koji potpisuje svako poduzeće zasebno, a u kojima se uz osnovnu plaću koja je ostala ista, uređuju materijalna prava koja su u ovom ciklusu pregovora, radi smanjenja gospodarskih aktivnosti uslijed ekonomske krize umanjena na razinu neoporezivog iznosa prema Pravilniku o porezu na dohodak.

Glavni odbor je nadalje, prema dnevnom redu sjednice, razmatrao i prihvatio Izvješće o financijsko – materijalnom poslovanju Sindikata za prvo polugodište ove godine, te donio Odluku o prodaji poslovnog prostora u Koprivnici i stambenog u Osijeku.