Search
Close this search box.

U ponedjeljak pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u Zagrebu javni prosvjed obespravljenih radnica poduzeća „Adria Zadar 1“

adria zadara radnice

adria zadara radniceU ponedjeljak 22. srpnja u organizaciji Sindikata PPDIV održat će se javni prosvjed obespravljenih radnica tvornice „Adria Zadar 1″ pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Prosvjed počinje u 10.45 sati.

Agonija sedamdesetak Adrijinih radnica, kao što smo već izvještavali na našim stranicama, započela je prije punih 11 mjeseci. Sklapanjem ugovora o zakupu između “Adrie Zadar” i “Adrie Zadar 1” novi poslodavac preuzeo je više od 200 radnika, međutim istovremeno je dijelu radnica (ukupno njih 75) zabranio ulaz u krug tvornice i na njihova radna mjesta, te im uskratio plaću i potvrde o neisplaćenoj plaći. Istovremeno, cijelo to vrijeme odbijao im je dati otkaze i vratiti radne knjižice kako bi se mogle prijaviti na Zavod za zapošljavanje i koristiti prava za vrijeme nezaposlenosti, a nije im želio, niti to želi i dan danas izdati potvrde o zaposlenju.

Ni nakon 11 mjeseci, unatoč posredovanju Sindikata i intervenciji i nadzoru Državnog inspektorata, postupanju Policijske uprave Zadar i Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, koji su utvrdili činjenje prekršajnih i kaznenih dijela poslodavca “Adria Zadar 1”, ništa se nije promijenilo.

adria zadar 2Radnice su dovedene u bezizlaznu situaciju i na rub životne egzistencije. Izgubile su svako povjerenje u rad državnih institucija, te su predvođene Sindikatom PPDIV odlučile svoje nezadovoljstvo izraziti javnim prosvjedom ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kao i na temelju svojeg primjera upozoriti i upoznati javnost koliko je državni aparat, sustav nadzora i državno odvjetništvo, kad su u pitanju kršenja dostojanstva i osnovnih ljudskih i radnih prava malih običnih ljudi, tromi, neučinkoviti, propusni za razna izvrgavanja sustava i spori.

Sindikat PPDIV u proteklih 11 mjeseci, između ostalog, već se obraćao i ministru Mrsiću, no bez rezultata. Hoće li najavljeni javni prosvjed radnica “Adrie Zadar 1” u ponedjeljak uspjeti pokrenuti pronalaženje rješenja za izlazak iz ove agonjie ostaje nam tek za vidjeti.

Prema posljednjim informacijama, iz Ureda ministra rada i mirovinskog sustava tijekom jučerašnjeg poslijepodneva stigla je potvrda da će ministar tijekom prosvjeda u ponedjeljak primiti na razgovor šesteročlanu delegaciju koju će činiti predstavnici Sindikata PPDIV i radnica “Adrie Zadar 1”.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA