Search
Close this search box.

Jurčić: HPB i CO nisu izvor, pa ni sredstvo rješavanja problema

hpb

hpbOdluka Vlade o privatizaciji Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO) naišla je na podijeljena mišljenja ekonomista, pa tako neki smatraju da država u financijskom sektoru nema razloga zadržavati vlasništvo, a drugi da se takvim odlukama ustvari smanjuje vrijednost nacionalnog kapitala.

Tako Zdeslav Šantić smatra da država u financijskom sektoru nema razloga zadržavati vlasništvo, dok Ljubo Jurčić ocjenjuje da je ekonomski i dugoročno politički, to vrlo loša odluka.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o prodaji 871.142 dionice Hrvatske poštanske banke, što čini 99,13 posto temeljnog kapitala te banke, kao i o prodaji do 50 posto dionica te dokapitalizaciji Croatia osiguranja.
Oba društva trebala bi se privatizirati javnim prikupljanjem ponuda strateških investitora. Privatizacijski natječaji bi trebali biti raspisani već ovaj mjesec i trajali bi do polovine rujna, a Vlada bi o ponudama raspravljala krajem rujna i početkom listopada.

Po riječima ministra financija Slavka Linića, jedan od ciljeva ciljevi koje Vlada želi postići prodajom dijela vlasničkog udjela u te dvije kompanije jest ostvarenje dodatnih prihoda u državnom proračunu radi umanjenja ukupnog deficita/javnog duga po proračunu za 2013. godinu.

– Jedna smo od najteže pogođenih zemalja u globalnom gospodarstvu financijskom krizom i po duljini i po kumulativnom padu BDP-a, i to je jedan od najvećih problema domaćeg gospodarstva. Prvenstveno je to posljedica nekonkurentnog domaćeg gospodarstva, koje se dominantno oslanjalo da domaću potražnju. U prilog toj niskoj konkurentnosti ide i činjenica da je još uvijek velika uloga države u domaćem gospodarstvu – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

croatia osiguranjeU financijskom sektoru ne postoji razlog da država zadrži vlasništvo, kao što je to primjerice u slučaju šuma i voda, smatra Šantić. Također, dodaje da je dokazano kad je država vlasnik, da su i efikasnost poduzeća i investicije niže, dok privatni sektor resurse koristi mnogo efikasnije.

– Obje tvrtke trebaju dodatni kapital za daljnji razvoj i eventualno širenje na domaćem, a Croatia osiguranje i na regionalnom tržištu. Trebaju strateškog partnera koji bi donio svježi kapital i dodatni know-how, kojim bi se unaprijedilo poslovanje, a samim time i omogućila i dugoročno veća perspektiva tim tvrtkama – ocjenjuje Šantić. Ističe da su najavljene privatizacije bitne za proračun, jer je cijena zaduživanja države na inozemnim i domaćem tržištu osjetno viša nego prije krize.

– Netko će reći da je prije nekoliko godina vrijednost imovine tih poduzeća bila veća nego sada. Činjenica jest da je vrijednost imovine zbog krize, pogotovo u ovoj regiji, smanjena. No, ako se gleda isključivo financijski aspekt, ne smije se smetnuti s uma i da je cijena zaduživanja države puno viša nego prije krize – ističe Šantić. Dodaje i da je puno svrsishodnije da se sredstva iz proračuna u financijskom sektoru usmjere na jačanje kapaciteta Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

S druge pak strane, Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista smatra da je politički gledano, riječ o lošoj odluci.
– Politički, to je vrlo loša odluka. HPB i CO nisu nam izvor problema, pa nisu niti sredstvo rješavanja problema – istaknuo je Jurčić. Pojašnjava da se suvremena država zasniva i razvija na teritoriju, stanovništvu i kapitalu.

– Cilj svake politike trebao bi biti da podiže kvalitetu svog prostora, dakle teritorija, zatim kvalitetu i sposobnost građana te vrijednost nacionalnog kapitala. Bez usklađenosti ta tri područja nema razvoja društva – navodi Jurčić. Odlukama o privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja zapravo se zadire u vrijednost nacionalnog kapitala, smatra Jurčić.
– Ako zamislimo situaciju da idemo rješavati javni dug prodajom državne imovine, to je pogrešna ekonomska odluka. Njome se zemalja dovodi u još lošiju situaciju, i sve je bliže bankrotu. Samo stečajni upravitelji pokrivaju dugove prodajom imovine, dok vlade to trebaju rješavati povećanjem zarade- kaže Jurčić. Napominje da javni dug nisu kreirale HPB i CO, već hrvatski politički i gospodarski sustav. Stoga ne vidi rješenje u prodaji imovine, nego u promjeni sustava i politike. Navodi i da je odluka o prodaji tih dviju tvrtki protivna suvremenom upravljanju državom.
– U apsolutnom iznosu vrijednost duga se ne treba smanjivati, ali se mora povećavati vrijednost BDP-a. Financijski i računovodstveno, prodaja tih tvrtki može izgledati dobro, ali ekonomski i dugoročno politički, to je vrlo loša odluka – zaključuje Jurčić.

Izvor/Autor: http://liderpress.hr/