Search
Close this search box.

Kronologija slučaja obespravljenih radnika: Od Adrie d.d. Zadar, preko Adrie Zadar 1, pa sve do Adrie Zadar d.o.o.

adria

adria2012. godina Potpisan ugovor o zakupu Adrie d.d. od strane Adrie Zadar 1 d.o.o.

17.10. 2012. potpisan Sporazum između poduzeća Adria d.d. Zadar i Adria Zadar 1 d.o.o.
kojim Adria Zadar 1 d.o.o. preuzima svih 286 radnika Adrie d.d. Zadar kao i sve nepodmirene obaveze prema njima (zaostale bruto plaće, regresi, jubilarne nagrade i ostalo)

Umjesto toga Adria Zadar 1 d.o.o. odmah smanjuje broj radnika za 75, odnosno zabranjuje im ulaz u krug tvornice. Što se zaostalih plaća tiče, radnicima kojima su dozvolili raditi isplatili su samo zaostale neto plaće, a ovoj sedamdesetpetorici do danas niti to.

Radnicima koje ne puštaju u krug tvornice nisu izdali niti potvrde o obračunatim a neisplaćenim plaćama. Osim toga ne žele im dati otkaz ni vratiti radne knjižice kako bi se mogli zapsoliti kod drugog poslodavca ili prijaviti na Zavod za zapošljavanje i koristiti prava za vrijeme nezaposlenosti. Ne žele im izdati niti potvrdu o zaposlenju.

Prosinac 2012. Prijevarom i falsifikatima pokušali su nezakonito odjaviti tu grupu od 75 radnika sa HZMO i HZZO na što je reagirao vlasnik Adrie d.d. Zadar i Sindikat PPDIV koji je o takvom pokušaju na konferencij za novinare obavijestio čitavu javnost i pozvao državne institucije na hitnu reakciju.

Krim policija PU Zadarske je protiv odgovornih osoba u poduzeću Adria Zadar 1 d.o.o. podigla kaznenu prijavu a do danas državno odvjetništvo nije reagiralo.

Državni inspektorat je izvršio kontrolu u svezi manipulacije dokumenata i postupanja prema radnicima što je rezultiralo pravomoćnom presudom (21. svibnja 2013.) u dijelu neodgodive i promptne zakonske obveze izdavanja Potvrde o neisplaćenim plaćama, međutim ni dan danas radnici te potvrde nisu dobili.

Sindikat PPDIV je organizirao i održao nekoliko sastanaka sa odgovornim osobama poduzeća Adria Zadar 1 d.o.o. i njihovim odvjetnicima sa ciljem reguliranja njihovih obaveza prema obespravljenim radnicima, međutim i to je bezuspješno.

Dugovi Adrie Zadar 1 d.o.o. i nadalje rastu prema radnicima, državi i prema Adriji d.d. koja je u međuvremenu ušla u pred stečajnu nagodbu, a prijeti joj i stečaj.

Sudski registar od nedavno je bogatiji za još jednu novu tvrtku imenom Adria Zadar d.o.o. Njen osnivač je odvjetnik odgovornih osoba Adrie Zadar 1 d.o.o. a te odgovorne osobe poduzeća Adria Zadar 1 u novo osnovanoj tvrtki Adria Zadar d.o.o., u sudskom registru prijavljene su kao članovi Uprave.

Radnicima ni traga …

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA