Search
Close this search box.

Ulaskom Agrokora u građevinski biznis spašeno 150 radnih mjesta, pozvani i bivši radnici da se vrate

projektgradnja

projektgradnjaSLAVONSKI BROD – Predstečajna nagodba za jednu od desetak nekada najuspješnijih hrvatskih građevinskih tvrtki – slavonskobrodsku Projektgradnju potpisana je prošlog tjedna, a tri Agrokorove kompanije – Vupik, Belje i Konzum – najveći vjerovnici te tvrtke, svoja su potraživanja pretvorili u udjele u njezinu temeljnom kapitalu.

Tako će se potraživanja Konzuma u visini 12 milijuna kuna pretvoriti u sedam posto udjela, Vupikovih 8,98 milijuna postaju 5,24 posto udjela, a najveća – potraživanja Belja u iznosu od 71,38 milijuna kuna pretvaraju se u 41,60 posto udjela.

Jaki strateški partner Agrokor, kako je ranije i najavljivano (iako prvi put preuzima građevinsku tvrtku), čini se garancijom novog početka i boljih dana za oko 150 trenutno zaposlenih radnika.
„Plan predstečajne nagodbe predvidio je podmirenje svih vjerovnika, osim države, u stopostotnom iznosu. Razgraničili smo ih u male, do 100 tisuća kuna, koje ćemo podmiriti tijekom ove i sljedeće godine. Srednje vjerovnike – do 8 milijuna kuna plaćamo u 40-postotnom iznosu, a 60 posto ulaze u kapital. A banke koje nisu ušle u temeljni kapital bit će isplaćene tijekom sljedećih deset godina”, pojašnjava dosadašnja tehnička direktorica, a sada pomoćnica, Marica Spajić.

Ukupna dugovanja tvrtke iznosila su oko 120 milijuna kuna, a Spajić podsjeća kako se Projektgradnja (kao i većina građevinskih tvrtki) posljednjih godina našla u nezavidnoj situaciji zbog manjka investicija i nelikvidnosti.
Potonuli su zbog nekoliko neplaćenih projekta.

„U brodskom Wendy parku, primjerice, investitori Nijemac i Slovenac ostali su dužni više od 19 milijuna kuna, u Đakovštini je neplaćenih devet milijuna kuna, a dva zadnja projekta radili smo s niskim cijenama. U 2012. godinu ušli smo sa smanjenim poslom i velikim brojem radnika”, dodaje. No nekada respektabilna građevinska tvrtka s prvobitnih gotovo 700 radnika pala je na 250, a većina je zbog neisplate plaća od prošlogodišnjeg lipnja napustila nekada dobro plaćeni posao. Sada se dugovanja prema radnicima (oko 5,6 milijuna kuna) polako rješavaju i oni su konačno odahnuli. Već je isplaćeno pet plaća za ovu godinu, a još nekoliko iz prošle, uskoro će biti riješeno. Pozitivna priča navukla je osmjeh na lice zaposlenih.

Željko Lozić 22 godine radi u Projektgradnji, a kada je ostao bez plaće, morao je skupljati plastične boce kako bi preživio. „Osjećam se dobro, iako nisam podmirio sve dugove. Nadam se i boljem”, kaže on. Zadovoljan je i Ivan Petričević sa 15 godina rada u istoj tvrtki. „Super je, isplaćena je većina duga, bit će i ostalo, idemo dalje. Posla ima puno i ne bojimo se.”

Dio radnika je u međuvremenu završio na Zavodu za zapošljavanje, no pozvani su da se vrate, potvrđuje pomoćnica tehničkog direktora.
„Sretan sam što ću se vratiti, tu sam radio osam godina, ali zbog neisplate plaća morao sam otići na biro. Dijete se rodilo, trebalo je za pelene, režije…”, kaže 35-godišnji Ivica Baričević iz Našica, koji se proteklih pola godine snalazio radeći svakakve pomoćne poslove od košnje trave do branja višanja – kako bi prehranio obitelj.

Bolju budućnost čini se vide svi u Projektgradnji na čelu koje je od prošlog tjedna Miljenko Zovko, iz Agrokora. Posla se ne boje, a pred njima je realizacija već otprije ugovorenih poslova u iznosu od oko 100 milijuna kuna.
Ima dosta započetih gradilišta, Agrokorov projekt – farme vrijedne 40 milijuna kuna u Baranji, stambeni objekt u Miholjcu, u Vukovaru, što im ulijeva nadu u konačan pomak investicijske klime u građevini.

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/