Search
Close this search box.

Nakon neuspješne pred stečajne nagodbe nad Farmom Senkovac otvoren stečaj

farma 1

farma 1Nakon neuspješne pred stečajne nagodbe, u petak 26. srpnja ipak je otvoren stečaj nad Farmom Senkovac iz Novih Senkovaca.

Predstavnici Sindikata PPDIV jučer su o problemima radnika Farme Senkovac razgovarali u Ministarstvu poljoprivrede, a formiran je i Odbor vjerovnika u kojem će biti predstavnici radnika, Hypo Alpe-Adria-Bank, Croatia osiguranja i grada Slatine.

Radnike će u Odboru vjerovnika predstavljati Ante Krajina, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV za II. sindikalnu regiju, a prvi sastanak Odbora trebao bi se održati tijekom današnjeg dana.

Farma Senkovac već je duže vrijeme u poslovnim teškoćama, a kako smo nedavno izvještavali, Sindikat PPDIV na Farmi je pokretao i postupak mirenja radi neisplate plaća radnicima. Farma trenutno zapošljava 69 radnika i plaća za svibanj, utvrđeno je postupkom mirenja, trebala je biti isplaćena 19. srpnja.

Stočni fond Farme sastoji se od 2 000 komada krmača, kao matičnog stada, te između 13 i 14 tisuća komada svinja za uzgoj, međutim ulaskom Farme u nelikvidnost došlo je u pitanje i hranjenje životinja, odnosno preživljavanje stoke.
Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu iskazana je spremnost, ukoliko se na današnjoj sjednici odbora vjerovnika s tim usuglase, da se iz Državnih robnih zaliha pomogne u prehrani i očuvanju matičnog stada, a ono je i preduvjet za zadržavanje zaposlenosti na Farmi. Preostala stoka najvjerojatnije bi se prodala.

Očekivanja radnika i Sindikata PPDIV jesu, obzirom da su radnici tijekom stečaja u 1. redu naplate, da će radnici od prihoda od prodane stoke uspjeti naplatiti veći dio svojih potraživanja, te da će barem tridesetak radnika i dalje ostati u radnom odnosu na poslovima zbrinjavanja matičnog stada krmača, te da se razina prava iz Kolektivnog ugovora neće mijenjati.

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA