Search
Close this search box.

Prekinut postupak predstečajne nagodbe za Badel 1862

badel 1

badel 1Postupak predstečajne nagodbe Badela 1862 je prekinut na zahtjev Ministarstva financija – Porezne uprave, izvijestili su danas iz Badela iz kojeg najavljuju da će o nastavku tog postupka pravovremeno izvijestiti.

Nagodbeno je vijeće jučer, 29. srpnja, donijelo rješenje kojim se prekida postupak predstečajne nagodbe nad Badelom 1862, a u rješenju se navodi da je jučer zaprimljen zahtjev Ministarstva financija – Porezne uprave kojim se traži prekid postupka predstečajne nagodbe “budući da se vodi postupak utvrđivanja zlouporabe prava”.

Prekidom postupka prestaju teći svi rokovi određeni Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Prekinuti postupak nastavit će se kada prestanu razlozi koji su doveli do prekida, odnosno objavom rješenja o nastavku postupka, navodi se u rješenju objavljenom na internet stranicama Financijske agencije (Fine).

O prekidu postupka Badel je izvijestio putem Zagrebačke burze u posebnoj obavijesti, a Uprava tvrtke osvrće se na to i u polugodišnjem izvješću o poslovanju tvrtke.

Pritom podsjećaju da je Ministarstvo financija 5. lipnja podnijelo Nagodbenom vijeću Fine zahtjev za prekid postupka radi utvrđivanja proboja pravne osobnosti temeljem Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Općeg poreznog zakona i Zakona o općem upravnom postupku.

I u izvješću se napominju kako odluka o prekidu postupka neće utjecati na nastavak provedbe postupka predstečajne nagodbe nad Badelom nego eventualno može produljiti rokove provedbe postupka.

Badel 1862 nastavlja poslovati i postupati sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kroz održavanje postojećih poslovnih odnosa i osiguranje redovnog poslovanja te time nastoji postići osnovnu svrhu navedenog zakona, a to je osiguranje normalnog poslovanja, ističe Uprava Badela u obrazloženju šestomjesečnog financijskog izvješća.

A podaci iz tog izvješća pokazuju da je Badel 1862 u prvom polugodištu ostvario gubitak od 12,2 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna, ili 13 posto manji gubitak nego u istom razdoblju lani.

Smanjenje gubitka, navode iz tvrtke, dokaz je pozitivnog trenda poslovanja te posebno ohrabruje s obzirom na turističku sezonu i očekivanja koje od nje imaju.

Ukupni su prihodi Badela u prvom polugodištu iznosili 153,4 milijuna kuna i bili su 0,24 posto manji nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno rashodi smanjeni za 1,3 posto, na 165,6 milijuna kuna.

Pad prihoda posljedica je značajno otežanog poslovanja, uslijed nelikvidnosti društva uzrokovanog blokadom krajem veljače i lošijim makroekonomskim uvjetima, zbog čega su se poslovni procesi unutar tvrtke odvijali usporeno i sa zadrškom, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Tijekom prvih šest mjeseci poslovni su rashodi zabilježili pad od 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je posljedica ulaska u proces predstečajne nagodbe i izrazito smanjenih ulaganja, kao i racionalnijeg upravljanja raspoloživim resursima, navodi se u obrazloženju izvješća.

Izvor/Autor: http://www.business.hr/