Search
Close this search box.

Ustavni sud: U rujnu odluka o Zakonu o predstečaju

ustavni sud

ustavni sudUstavni sud će prvo razmotriti je li Kolakušićev podnesak zahtjev ili prijedlog. Ključna razlika između zahtjeva i prijedloga za ocjenu ustavnosti nekog zakona je u tome što se za zahtjev postupak automatski pokreće, a po prijedlogu se ne mora postupati.

Ustavni sud je odmah u utorak započeo s procedurom u slučaju zahtjeva/prijedloga suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji traži ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. “Očekujem da ćemo odluku o ocjeni ustavnosti ovog zakona donijeti već početkom rujna. No, to ne ovisi samo o nama jer moramo prikupiti više očitovanja o ovom Kolakušićevom podnesku, pa tako i iz Vlade, a oni odlaze na godišnji odmor”, rekao nam je visoki izvor na Ustavnom sudu, napominjući i kako Ustavnom sudu treba desetak dana za pisanje odluke o ovom slučaju, nakon što bude donijeta.

Doznajemo i kako će Ustavni sud prvo razmotriti je li Kolakušićev podnesak zahtjev ili prijedlog, a na sudu već postoje tri podneska koja se tretiraju kao prijedlog. Naizgled je cjepidlačenje, no ključna razlika između zahtjeva i prijedloga za ocjenu ustavnosti nekog zakona je u tome što se za zahtjev postupak automatski pokreće, a po prijedlogu se ne mora postupati. Podsjetimo, Kolakušić je u svom zahtjevu za ocjenu zakonitosti napomenuo da, smatra li Ustavni sud to za shodno, njegov podnesak može tretirati i kao prijedlog. Iz reakcije Trgovačkog suda u ponedjeljak jasno je kako oni smatraju da je Kolakušić podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti što je bilo u granicama njegovih ovlaštenja.

Poznato je i da se protiv Kolakušićevog rješenja o Dalekovodu, ustavnom tužbom ta tvrtka obratila Ustavnom sudu za zaštitu svojih prava. No, ostaje upitno koliko će u tome biti uspješni jer kako smo čuli na Ustavnom sudu, ustavne tužbe imaju osnova ako su donijete protiv konkretne sudske presude, a ovdje je riječ samo o rješenju Trgovačkog suda tijekom postupka.

Izvor/Autor: http://www.banka.hr/