Search
Close this search box.

Najviše plaće u Hrvatskoj isplaćuju naftaši, bankari, telekomi…

dzs

dzsProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 5.581 kunu, što pokazuje nominalni i realni porast za 1,9 posto u odnosu na travanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

rosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 5.581 kunu, što pokazuje nominalni i realni porast za 1,9 posto u odnosu na travanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na svibanj prošle godine, prosječna je neto plaća za isti ovogodišnji mjesec nominalno bila viša za 0,9 posto, dok je realno niža za 0,6 posto. Time se nastavlja pad realnih plaća na godišnjoj razini.

Pokazuju to i podaci za razdoblje od siječnja do svibnja za koje je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 5.511 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2012. nominalno više za 1,1 posto, ali i realno niže za 2,5 posto.

Među pojednim djelatnostima najveća je prosječna neto plaća za svibanj isplaćena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 9.579 kuna te u zračnom prijevozu 9.544 kune.

Slijede financijske i uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova, s 9.336 kuna, promidžba (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta s 9.331 kunom, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda s 9.299 kuna, telekomunikacije 8.980 kuna, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka s 8.934 kune i dr.

Najniže su pak prosječne neto plaće za svibanj isplaćene u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.869 kuna.

Prosječne neto plaće tek nešto malo veće od tri tisuće kuna imali su zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 3.031 kunu, zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.065 kuna, uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 3.151 kunu.

U preradi drva prosječna je neto plaća za svibnja iznosila 3.433 kune, u proizvodnji tekstila 3.449 kuna, a u proizvodnji namještaja 3.500 kuna.

Izvor/Autor: http://www.poslovni.hr/