Search
Close this search box.

Mrsić najavio novi sustav otpremnina za radnike

otpremnne

otpremnneU BANSKIM dvorima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dočekao je predstavnike Sindikata policije, državnih i lokalnih službenika i namještenika te Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a. Mrsić je u ime Vlade s njima potpisao Nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i dodatak Kolektivnom ugovoru.

“Ono što mi je drago da se socijalni dijalog razvija jako dobro i da je ovo jedan dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji i da kada imamo razumne sudionike s jedne i druge strane da se dogovor brzo postigne”, rekao je Mrsić.

Kolektivnim ugovorom se neka prava izjednačavaju s pravima u javnim službama, poput jubilarne nagrade i prijevoza. Sindikalist Boris Pleša ističe da je osim terminološke usklađenosti, potrebno uskladiti i primjenu. “Sad imamo situaciju da u nekim područjima javnih službi nisu usklađeni temeljni ugovori za javne službe i granski ugovori pa se isplaćuju različiti putni troškovi nego ovi što su tu dogovoreni”, pojasnio je Pleša.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleša za Media servis pojašnjava da se radi usklađenju. “Usklađujemo naš Kolektivni ugovor s TKU-om za javne službe. Koje su razlike koje će se sada dogoditi, dakle, osnovica za obračun jubilarne nagrade iznosi 500 kuna. Tako da će se ona od dana potpisivanja isplaćivati svima onima koji to pravo ostvaruju u ovoj godini do kraja godine. Do sad je osnovica za obračun bila 900 kuna i to su mogli dobiti samo ljudi koji su imali 10, 20 i 30 godina staža, a sad će to moći svi ostvariti. Još neke sitne korekcije za prijevoz i to je to”, objasnio je Pleša.

Mrsić najavio novi sustav otpremnina

Nakon što je potpisao Kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službenika i namještenika ministar Mirando Mrsić otkrio je i neke detalje o novom Zakonu o radu. Mrsić je rekao da će temeljni postulat i dalje biti zaštita radnika, ali da se također poslodavcima treba omogućiti restrukturiranje tvrtki.

Najavio je novi sustav otpremnina prema kojem će radnik imati poseban račun na koji će se uplaćivati novac i koji će radnika pratiti kako bude mijenjao radna mjesta. Ako slučajno dobije otkaz, moći će uzeti novce ili ih iskoristiti po odlasku u mirovinu. Također, najavio je da će radnicima po novome biti omogućene sindikalne akcije ako im se ne isplati plaća, odnosno neće više morati čekati mjesec dana.

“Jedan od modela je tzv. Fond za otpremnine gdje bi svi radnici izdvajali sredstva na svoj poseban račun i ta otpremnina bi ih pratila cijeli njihov radni vijek i oni bi tu otpremninu mogli upotrijebiti kada izgube radno mjesto, ili bi tu otpremninu upotrijebili onda kada odu u mirovinu”, pojasnio je ministar rada.

“Rejting koji su nam agencije dodijelile je slika naše ekonomije i slika našeg stanja”

Mrsić se osvrnuo i na smanjenje prognoze S&P-a rekavši da je to realna ocjena stanja u Hrvatskoj te da su zemlji nužno potrebne reforme. Vlada se za njih i opredijelila, poručio je i dodao da bi se u Saboru najesen trebala naći i mirovinska reforma.

“Rejting koji su nam agencije dodijelile je slika naše ekonomije i slika našeg stanja. Ono što je sasvim sigurno od strane vlade, da smo mi opredijeljeni za reforme i da uz reformu radnog zakonodavstva paralelno teče i reforma mirovinskog sustava, objavljene su teze za novi zakon o mirovinskom osiguranju”, poručio je Mrsić dodavši da bi obje reforme na snagu trebale stupiti s prvim danom 2014.

Izvor/Autor: http://www.index.hr/