Search
Close this search box.

Čelnik Sindikata PPDIV Šimo Orešković: ‘Jakovina osobno zajamčio da će riješiti problem Česme’

cesma 7

cesma 7Za neisplatu plaća odgovornima smatraju Spačvu i njezinog većinskog vlasnika fond Quaestus od kojih traže isplatu plaća lipanj, srpanj i kolovoz.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić dali su nam čvrste garancije da će se najkasnije do 12. rujna naći rješenje kako bi se u Česmi nastavila proizvodnja i puna zaposlenost. Ministar Jakovina obećao je da će on osobno doći u Bjelovar 11. rujna i o tome obavijestiti radnike.

Prosvjed oko neisplate plaća se pak nastavlja – poručio je danas čelnik sindikata PPDIV-a Šimo Orešković nakon sastanka u resornom Ministarstvu poljoprivrede, gdje su uz Jakovinu i Pavelića sa sindikalcima PPDIV-a i Česme pregovarali i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Orešković kaže kako su za neisplatu plaća odgovorni Spačva i njezin većinski vlasnik Quaestus te dalje prosvjede najavljuju pred njihovim središnjicama. I Jakovina je, tvrdi, obećao da će razgovarati s njima. Radnici Česme od Spačve ili Quaestusa traže isplatu plaća za lipanj, srpanj i kolovoz.

Na pregovorima s Hrvatskim šumama koje su vlasnik nekretnina Česme na sastanku su upravo predstavnici Elda Drva, odnosno talijanske Florian grupe koja je jedina dala ponudu za tu posrnulu tvrtku na natječaju koji je nedavno poništen. Navodno se u međuvremenu pojavio još jedan ponuditelj za Česmu, s kojim je također danas zakazan sastanak u Hrvatskim šumama.

U Zagrebu je danas pred sjedištem uprave Hrvatsikh šuma prosvjedovalo 80-ak radnika, koji su u organizaciji Sindikata PPDIV-a autobusima stigli na zagrebački Glavni kolodvor te u povorci krenuli preko Mihanovićeve ulice i Trga Marka Marulića do sjedišta Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici. “7. Božja zapovijed: Ne kradi – država ne voli konkurenciju”, “Proizvodnja i radna mjesta, a ne Zavod”, “Uzeli ste nam radna mjesta, uzmite i nas”, “USKOK-nite malo kod nas”… neki su od transparenata koji su nosili, ogorčeni što su Hrvatske šume nedavno odbile Florian grupu na natječaju za Česmu – zbog visine najma – iako ona i nije bila preduvijet za natječaj, kazao je sindikalni povjerenik Česme Miro Šuderla.

Inače, pogoni Česme već mjesec i pol dana ne rade, a zadnja tri mjeseca 129 radnika nije dobilo plaće.

Izvor/Autor: http://www.vecernji.hr/