Search
Close this search box.

Danas prosvjed radnika bjelovarske Česme ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu

Cesma 3

Cesma 3Prema najnovijim inforamcijama koje su pristigle upravo bi trebao započeti sastanak  ministra Jakovine i predstavnika radnika Česme i Sidnikata PPDIV u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

 

Prosvjed radnika bjelovarske Česme ispred sjedišta hrvatskih šuma u Zagrebu zakazan je danas u 11 sati, a radnici prosvjeduju radi zaštite svojih interesa i prava u pogledu nastavka proizvodnje, daljnjeg zaposlenja, kao i radi neisplate plaća. Moguće je da će se prosvjed tijekom dana preseliti i nastaviti i ispred Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Iz Bjelovara su još jutros put Zagreba krenula dva autobusa sa stotinjak radnika Česme. No, da podsjetimo.

Iza radnika bjelovarske Česme poduža je privatizacijska trakavica izvedena na tipično hrvatski način. Poduzeće se prodavalo u nekoliko navrata, sve dok prije nekoliko godina nije došlo u vlasništvo Spačve iz Vinkovaca koja je nedavno i sama zapala u poslovne teškoće te je provedena pred stečajna nagodba kojom su većinski udio u vlasništvu Spačve stekle Hrvatske šume.

U „miraz”, kako bi se reklo, dobile su i postrojenje Česme iz Bjelovara, a sa njim i radnike koji nisu bili obuhvaćeni pred stečajnom nagodbom, jer je rukovodstvo Spačve prije svog posrnuća uspjelo izvesti manevar podjele Česme iz Bjelovara na dva poduzeća. U jednom je ostala imovina, pogoni i postrojenja, a u drugom, koje je osnovano s temeljnim kapitalom od samo 20 000 kuna, ostali su radnici bez ikakve imovine.

Hrvatske šume istina, od samog su početka odbijale preuzeti bilo kakvu odgovornost prema zatečenim radnicima koji su radili u pogonima Česme, jer nisu namjeravale nastaviti proizvodnju, a niti se u budućnosti njome baviti.
Ipak, posredovanjem Sindikata PPDIV u namjeri da se sačuvaju radna mjesta, kao i radi činjenice da je Spačva po osnovi neisplate plaća ostala radnicima Česme dužna, Hrvatske šume su odlučile bjelovarske pogone ipak dati u zakup kako bi se proizvodnja nastavila.

Na natječaj koji je raspisan od strane Spačve u suradnji s Hrvatskim šumama, jer one još nisu službeni vlasnici prostora nekadašnje Česme, javilo se samo jedno zainteresirano poduzeće – Elda drvo d.o.o. koje je u vlasništvu talijanske grupacije Florian Legno. No, njihova ponuda nije zadovoljila buduće vlasnike prostora (Hrvatske šume)i to zbog ponuđene relativno niske najamnine, koja bi za cijelu godinu iznosila 336.000 kuna.

Osim najamnine, ponuda Talijana predvidjela je i preuzimanje 100 sadašnjih radnika Česme SP, te nakon određenog vremena zapošljavanje još 100 radnika, investiciju u vrijednosti od najmanje 15 milijuna kuna, zakup na 15 godina, godišnju obradu 45.000 kubika drveta i početak proizvodnje za najkasnije 90 dana.

Radi tih dodatnih činjenica navedenih u ponudi zainteresiranih investitora, radnici Česme osjetili su se izigranima od strane Spačve i Hrvatskih šuma, jer su smatrali da cijena ponuđenog najma ne smije biti prevaga u odnosu na očuvanje radnih mjesta, te su predvođeni Sindikatom PPDIV za danas zakazali prosvjed u Zagrebu ispred sjedišta Hrvatskih šuma, gdje bi se u isto vrijeme još jednom u pokušaju postizanja dogovora trebao održati i sastanak sa predstavnicima zainteresirane talijanske grupacije za zakup.

Ukoliko dogovor o zakupu neće biti postignut, radnici Česme svoj prosvjed nastavit će pred Ministarstvom poljoprivrede u čijem resoru se drvna industrija nalazi, a čije je posredovanje u ovom nastalom sporu, još prije tjedan dana zatražio predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković.

Foto: http://www.zvono.eu/

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/cesmazg{/vsig}

 

 

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA