Search
Close this search box.

Prosvjed radnika bjelovarske Česme ‘Uzeli ste nam radna mjesta, uzmite i nas’

cesma8

cesma8Prosvijednici su jutros u organizaciji Sindikata PPDIV-a autobusima stigli na zagrebački Glavni kolodvor odakle su u povorci krenuli preko Mihanovićeve ulice i Trga Marka Marulića do sjedišta Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici, noseći transparente “Proizvodnja i radna mjesta, a ne Zavod”, “Umorni smo od obećanja”…

Osamdesetak radnika bjelovarske drvnoprerađivačke tvrtke Česma SP prosvjedovalo je ispred sjedišta Hrvatskih šuma na kojem su zatražili hitno rješavanje problema u kojima su se našli nakon što su Hrvatske šume postale vlasnicima nekretnina Česme u Bjelovaru.

Povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) u Česmi SP Miro Šuderla je rekao da danas vodstvo Hrvatskih šuma treba odlučiti o tome hoće li novi zakupoprimac, tvrtka Elda drvo, pokrenuti u Česmi proizvodnju, što bi osiguralo daljnje zaposlenje gotovo svim radnicima tvrtke.

“Po informacijama koje imamo, pristigla ponuda Elda drva Hrvatskim šumama nije prihvatljiva, pretpostavljamo zbog ponuđene visine najma, no smatramo da treba prvenstveno zaštititi proizvodnju i radna mjesta”, kazao je Šuderla.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić osobno su zajamčili radnicima bjelovarske Česme da će do 11. rujna doći u Bjelovar i radnicima ponuditi rješenje za nastavak proizvodnje i punu zaposlenost u toj tvrtki. Prosvjed oko neisplate plaća se pak nastavlja, poručio je čelnik sindikata PPDIV-a Šime Orešković nakon netom održanog sastanka s ministrom Tihomirom Jakovinom, čelnikom hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem i predstavnicima ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Za neisplatu plaća odgovornima smatraju Spačvu i njezinog većinskog vlasnika fond Quaestus od kojih traže isplatu plaća za lipanj, srpanj i kolovoz. Na pregovorima s Hrvatskim šumama oko vlasništva nad Česmom na sastanku su upravo predstavnici Elda Drva, odnosno talijanske Florian grupe koja je jedina dala ponudu za Česmu na natječaju koji je nedavno poništen.

“Mi smo ponudili rješenje da se isplati plaća za lipanj, srpanj i kolovoz od strane Spačve, a rujan, listopad i studeni da se riješi kroz stečaj Česme”, rekao je Orešković nagađajući kako se rad kod novog zakupoprimca početi početkom prosinca ove godine.

Istaknuo je kako je sada na snazi postupak mirenja. “Nakon što se izjasne hoće li biti isplate plaća ili neće, mi idemo u akcije i borbu za isplatu naših plaća”.

Prosvjednici su jutros u organizaciji Sindikata PPDIV-a autobusima stigli na zagrebački Glavni kolodvor odakle su u povorci krenuli preko Mihanovićeve ulice i Trga Marka Marulića do sjedišta Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici, noseći transparente “Proizvodnja i radna mjesta, a ne Zavod”, “Umorni smo od obećanja”, “Uzeli ste nam radna mjesta, uzmite i nas”, “USKOK-nite malo kod nas” i sl.

Za kraj, Orešković je u ime Sindikata PPDIV-a poručio ministarstvu, Hrvatskim šumama, vlasnicima Spačve i Quaestusa:”U zaštiti interesa radnika Česme nećemo stati. Idemo do kraja, a cilj nam je vrlo jasan – nastavak proizvodnje i rada”.

zvor/Autor: http://www.profitiraj.hr/