Search
Close this search box.

HZZO više neće moći ugovarati police Dopunskog osiguranja?! Predstoji navala privatnih osiguravatelja!?

dopunsko

dopunskoEuropska komisija uputila je nalog HZZO-u da mora odustati od ugovaranja polica, a europski osiguravatelji to su jedva dočekali. Motiv je podjela 1,86 milijardi kuna koliko se godišnje uprihoduje od polica.

Nakon 11 godina od početka pružanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro više neće moći ugovarati nove police i morat će prepustiti drugim osiguravateljima taj posao. Odluka je to koja zahvaća sve zemlje Europske unije, čija je članica i Hrvatska od 1. srpnja. Naime, nakon tog datuma je Europska komisija uputila nalog HZZO-u da moraju odustati od ugovaranja takvih polica. Europski osiguravatelji su takav nalog dočekali spremni.

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih tržišta dolazak u Hrvatsku i nuđenje tih usluga domaćim osiguranicima. Računica je vrlo jednostavna – podjela 1,86 milijardi kuna koliko HZZO godišnje prihoduje po toj osnovi. Ostali osiguravatelji prihoduju znatno manje novca: državni Croatia zdravstveno osiguranje 99 milijuna, privatni Sunce osiguranje 92 milijuna, a ostalih 12 ukupno od 47 milijuna kuna.

To znači da 2,33 milijuna građana koji u Hrvatskoj posjeduju policu dopunskog da će morati odabrati privatnog osiguravatelja ukoliko i dalje budu željeli biti osigurani. Pitanje je što će biti s 894 tisuće kojima to plaća državni proračun te hoće li i oni, kao i ostalih 1,44 milijuna kuna morati plaćati iz svog novčanika.

Međutim, pitanje je ima li HZZO način da zadrži tih 2,33 milijuna osiguranika ili će ih morati prepustiti privatnom sektoru, a samim time državni prihod od 1,86 milijardi kuna prepustiti drugima?

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je prethodnih dana u javnosti izjavio kako u toj instituciji već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti svom vlasniku, Vladi. Otkrio je da su na stolu svi modeli, od zadržavanja sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica. Vlada će odlučiti koji model ostaje, a HZZO će se skrbiti da sve bude zakonito.

Izvor/Autor: http://www.novilist.hr/