Search
Close this search box.

Zbog današnjeg prosvjeda radnika Česme SP pred sjedištem Spačve u Vinkovcima otkazana sjednica Nadzornog odbora Spačve

cesma vinkovci 4

cesma vinkovci 4Današnja sjednica Nadzornog odbora Spačve je otkazana, a kada i gdje će biti održana – nepoznato je.

A upravo danas, zbog najavljene sjednice NO Spačve, radnici Česme SP iz Bjelovara odlučili su tražiti svoje tri neisplaćene plaće prosvjedujući ispred sjedišta Spačve u Vinkovcima po čijem nalogu su uostalom i izvršili sav posao u bjelovarskim pogonima, a koji im do danas, za tri posljednja mjeseca nije plaćen.

Nedavno provedenom pred stečajnom nagodbom većinski vlasnik Spačve postao je Škegrov Quaestus fond, pa su radnici očekivali i njegov dolazak na sjednicu NO, a koja je  u posljednji čas otkazana, kako bi mu se požalili na ponašanje direktora u Spačvi Daria Puljiza, a koji je ujedno i direktor Česme SP osnovane bez ikakve imovine sa temeljnim kapitalom od 20 000 kuna. Tako je vlasništvo  nad nekretninama, odnosno postrojenjima na kojima radnici Česme SP rade, pred stečajnom nagodbom stekle Hrvatske šume, a radnici u predstečajnu nagodbu uopće nisu niti bili uključeni!?

Prosvjed radnika Česme SP pred sjedištem Spačve započeo je u 11 sati, a pola sata ranije direktor Puljiz primio je na razgovor predstavnike radnika i Sindikata PPDIV koji ih predvodi. Uz predsjednika Sindikata PPDIV Šimu Oreškovića, razgovoru s Puljizom prisustvovali su i Marinko Vrsaljko, te Darko Čavrak, kao i predstavnici radnika Česme Franjo Šinko i Đuro Ivanović.

Radničku delegaciju Puljiz je obavijestio da novaca za plaće više nema, da je i do sad Spačva na zakonski upitan način uplaćivala novce za radnike Česme SP i da tako više ne smije nastaviti pa makar ga tužili i DORH-u. Osim toga izjavio je da je kao direktor poduzeća Česma SP pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru pokrenuo stečaj nad poduzećem.

Nakon toga, očekivano, sastanak prosvjednika i direktora Spačve nije dugo potrajao, a nakon njega se predsjednik Orešković obratio radnicima i obavijestio ih da će već idući tjedan inicirati sastanak u Ministarstvu rada kojem bi uz ministra prisustvovao i predstavnik većinskog vlasnika Spačve Borislav Škegro kako bi se razriješio problem triju zarađenih a neisplaćenih plaća radnicima Česme SP.

Inače, sredinom rujna radnici Česme SP očekuju dolazak ministra Jakovine u Bjelovar u pratnji direktora Hrvatskih šuma Pavelića, koji bi ih trebali izvijestiti o budućnosti njihovih radnih mjesta i budućnosti poduzeća.

{vsig}vijesti/regija3/2013/cesmavinkovci{/vsig}

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA