Search
Close this search box.

Prosječna neto plaća za lipanj 5.486 kuna

dzs

dzsProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.486 kuna, što je nominalno 1,7 posto, a realno 1,5 posto manje u odnosu na svibanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna je neto plaća za šesti mjesec ove godine bila također manja, nominalno za 0,1 posto, a realno za 2,1 posto.

Za razdoblje od siječnja do lipnja, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.506 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2012. nominalno više za 0,9 posto, ali realno niže za 2,4 posto.

Među pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za lipanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i iznosila je 9.638 kuna.

U zračnom prijevozu prosječna plaća za lipanj iznosila je 9.495 kuna, a u vađenju sirove nafte i prirodnog plina 8.718 kuna.

Prosječne plaće za lipanj veće od osam tisuća kuna isplaćene su i u naftnoj industriji, farmaceutskoj proizvodnji, telekomunikacijama, računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanim s njima te financijskim uslužnim djlatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova.

Najniže prosječne neto plaće za lipanj isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.926 kuna, potom zaštitnim i istražnim djelatnostima 2.973 kune te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda 3.062 kune.

Prosječne plaće manje od četiri tisuće kuna isplaćene su i u preradi drva, proizvodnji namještaja, gradnji zgrada, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, održavanju zgrada i krajolika, ustanovama za njegu i pojedinim dijelovima socijalnoj skrbi.

Izvor/Autor: http://liderpress.hr/