Search
Close this search box.

ANALIZA – Ljubo Jurčić: Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku, normalno da je pao BDP!

ljubo

ljuboPredsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić ocijenio je da bruto domaći proizvod pada zbog izostanka ekonomske politike koja bi poticala i razvijala proizvodnju.

“Statistički, pad BDP-a u drugom kvartalu od 0,7 posto na godišnjoj razini, rezultat je prije svega pada proizvodnje i usluga o kojima najviše ovisi BDP u tom razdoblju, jer nema znatnijeg utjecaja turizma i poljoprivrede. No, negativna kretanja u gospodarstvu zapravo su posljedica izostanka aktivne Vladine ekonomske politike poticanja proizvodnog gospodarstva”, kazao je Jurčić, nakon što je Državni zavod za statistiku izvijestio da je u drugom kvartalu BDP pao za 0,7 posto, što je manje nego u prvom tromjesečju, kada je potonuo 1,5 posto.

Jurčić smatra da Vlada dizanjem poreza i cijene energenata čini upravo suprotno, a to se vidi u padu proizvodnje i stagnantnim ekonomskim odnosima s inozemstvom.

“Stoga je pad BDP-a isključivo efekt tekuće ekonomske politike”, kaže Jurčić.

Pritom napominje da je uvođenje porezne discipline neupitna mjera ekonomske politike, koju međutim moraju pratiti aktivnosti drugih Vladinih resora. No, to je, kaže Jurčić, izostalo.

Zamoljen za komentar istupa potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Branka Grčića koji primjećuje povoljan utjecaj svih sastavnica BDP-a na rezultat drugog kvartala, osim uvoza, Jurčić kaže da Vlada ne treba tumačiti statistiku, nego poduzimati mjere.

“Oni ‘vjeruju’ i ‘očekuju’, a nemaju mjere za rast”, kaže Jurčič i preporučuje Vladi da bude kreator, a ne statističar i promatrač.

Izvor/Autor: http://www.politikaplus.com/