Search
Close this search box.

brac5U Postirama na Braču nije prošlo niti mjesec dana od kako je s radom započela “Sardina”, najsuvremenija tvornica za preradu ribe u Europi, čiji se proizvodni pogoni prostiru na 15 tisuća metara kvadratnih i koja zapošljava gotovo 300 radnika, a u njoj je već u petak 20. rujna potpisan i kolektivni ugovor kojim su regulirani odnosi poslodavca i radnika.

Obzirom na dosadašnje korektne i međusobno uvažavajuće odnose Sindikata PPDIV koji organizira i predstavlja radnike i poslovodstva  tvornice, pregovori oko kolektivnog ugovora nisu dugo trajali, kao ni usuglašavanje oko konačne verzije sadržaja.

Tako je zvanično potpisivanje održano već u petak, 20. rujna. U ime poslodavca potpisala ga je tročlana uprava tvornice „Sardina” odnosno, Mislav Bezmalinović predsjednik, te Davor Gabela i Jadranko Nežak članovi uprave, dok ga je u ime Sindikata PPDIV potpisao Darko Cvitanić, glavni sindikalni povjerenik tamošnje PPDIV-ove podružnice. Potpisivanju je prisustvovao i Ivica Blažević regionalni povjerenik Sindikata za IV. Regiju.

Važno je reći da će se kolektivni ugovor u tvornici „Sardina” primjenjivati i retroaktivno, već od 1. rujna, a njime je između ostalog, ugovoreno povećanje plaće od 10% za dvokratni rad, te su izvršene korekcije koeficijenata za pojedina radna mjesta.

Netom nakon potpisivanja, predstavnici obiju strana prigodnim su riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom, kao oblikom reguliranja međusobnih odnosa, te prava i obaveza u „Sardini”, kao i nadu u još uspješnije poslovanje tvornice nakon završenog ciklusa investiranja u proizvodne pogone, jer bi profitabilnije poslovanje omogućilo i višu razinu materijalnih prava radnika. Naglašeno je kako su ovim kolektivnim ugovorom radnici dobili sigurnost, poslodavac jamstvo stabilnosti uvjeta privređivanja, a sindikat nastavak partnerskih odnosa.

„Sardina” u Postirama na Braču najveća je investicija u ribarstvu od osamostaljenja Hrvatske. Do 2014. Očekuje se da će u njoj raditi 330 radnika ili čak stotinu više nego što je radilo prije osuvremenjivanja pogona. Izvedena investicija pak vrijedna je 250 milijuna kuna, od čega je 30% ulaganja osigurano iz vlastitih sredstava, a 70% kreditima HBOR-a i sredstvima iz IPARD-a čija se isplata očekuje.

brac9U „Sardinu” se godinama investiralo, a izgradnja nove tvornice u tom je smislu samo veliko finale. Svih ovih godina radilo se uz značajnu potporu HBOR-a. Nakon što je oformljena vlastita flota ribarskih brodova, velika pozornost bila je posvećena ekipiranju stručnih kadrova, nakon čega je analiziranjem kretanja prerade ribe na svjetskom tržištu i vodeći računa o hrvatskom pridruživanju EU, odlučeno da je vrijeme za još jedan veliki iskorak, te je donijeta odluka o novom investicijskom ciklusu.

Ribarstvo u EU, smatraju u Postirama na Braču ima perspektivu, a izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e tvornice za preradu ribe nisu izgubile beneficije kao druga prerađivačka industrija, pa su bile pošteđene udara na cijene od 1. srpnja kada je Hrvatska postala članicom EU.

Novina je i da će „Sardina” svoje proizvode na inozemna tržišta plasirati pod novim, internacionalnim brendom „Adriatic Queen”. Osim sardine ili tune, u novoj će se tvornici proizvoditi i riblje paštete, školjke, a uskoro i riblje ulje koje je naročito traženo u Francuskoj i ostalim zemljama EU-a. Do sada je iz „Sardine” na domaće i inozemno tržište „izlazilo” 17 milijuna konzervi sardine, a sada će se ta brojka popeti na 40 milijuna. Puno pozornosti posvetiti će se i proizvodnji marinirane i smrznute ribe, što bi izvoz moglo povećati i za 80%.

Radnici koji su napustili staru tvornicu, a koja je preživjela nekoliko država i u kojoj je u 106 godina postojanja radilo, kako kažu, „po Brača”, sa suzama radosnicama popratili su otvaranje nove tvornice .

{vsig}vijesti/regija4/2013/brac{/vsig}