Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV sudjelovali na konferenciji o zajedničkoj poljoprivrednoj politici i zaposlenosti u Briselu

efat simo i marina

efat simo i marinaU organizaciji EFFAT-a, a uz sufinanciranje Europske Komisije, u Briselu je 17. i 18. rujna održana konferencija pod nazivom „Zajednička poljoprivredna politika i zaposlenost, te proslava obljetnice 50 godina socijalnog dijaloga u poljoprivredi” kojoj su prisustvovali predstavnici sindikata iz dvadeset i jedne zemlje EU, te predstavnici iz Makedonije. Uz predstavnike sindikata, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici udruge poslodavaca GEOPA, predstavnici EFFAT-a kao i Europske Komisije, Europskog gospodarsko-socijalnog odbora te stručnjaci iz Reseau Projectives i Sveučilišta Ghent.

Sindikata PPDIV su na Konferenciji, proslavi jubileja, kao i u radu radne skupine sektorskog socijalnog dijaloga u poljoprivredi predstavljali predsjednik Šimo Orešković i Marina Gruban, stručna suradnica za pravne poslove.
Premda se reformom zajedničke poljoprivredne politike želi osigurati bolja zaštita okoliša i pravednija raspodjela novca europskim poljoprivrednicima, zadaća je sindikata koji djeluju u poljoprivrednom sektoru utjecati da se reforma ne odrazi negativno na broj radnih mjesta, te da se popravi položaj radnika u poljoprivredi. U tijeku reformiranja mnogi zahtjevi sindikata nisu uzeti u obzir, no određen broj zahtjeva ipak je uvažen.

Ova reforma stavlja veći naglasak na zaštitu okoliša, predviđa veće potpore za mlade poljoprivrednike u svim državama članicama, snažnije organizacije poljoprivrednika i manje birokracije u trošenju sredstava iz EU proračuna za razdoblje od 2014. do 2020.g.

Sudionicima Konferencije na samom početku se obratio Arnd Spahn, sekretar za poljoprivredu u EFFAT-u svjetskoj sindikalnoj konfederaciji, predstavivši reformu kroz podjelu na pet područja kojima se posvećuje posebna pozornost, a to su izravna plaćanja, upravljanje tržištem, razvitak ruralnog područja, horizontalna regulacija, te daljnje elemente koji moraju biti utvrđeni do 2016. godine.

Po završetku prezentacije otvorena je rasprava tijekom koje je izraženo nezadovoljstvo što su se uvažili zahtjevi nekih ekoloških udruga, no ne i svi zahtjevi sindikata smatrajući da se reforma malo bavi sa socijalnim pitanjima. Neki govornici su izrazili stav da je uvođenje zajedničke poljoprivredne politike pojačalo razlike i jaz između malih, velikih i srednjih poljoprivrednika.

Drugi dan Konferencije nastavljen je uz sudjelovanje predstavnika EFFAT-a i GEOPA-e kao socijalnih partnera u poljoprivrednom sektoru na temu zajedničke poljoprivredne politike i zapošljavanja, te je predložen tekst zajedničke rezolucije za raspravu. Nakon opsežne rasprave o rezoluciji utvrđeno je kako su zajednički problemi to što su poljoprivredni radnici sve stariji, to što se sve manje mladih radnika bavi poljoprivredom, velik broj mjesta nema adekvatne mogućnosti za osposobljavanje, te da je potrebno izbjegavati nelojalnu konkurenciju i loše uvijete rada, kao i poboljšati zaštitu na radu i uhvatiti se u koštac s ekonomskim i socijalnim posljedicama međunarodne konkurencije.

Deklaracijom je utvrđen niz mjera kojima bi odbor za socijalni dijalog u poljoprivredi u budućnosti trebao utjecati na neke od prepoznatih problema te je tekst rezolucije potpisan na Konferenciji, a nakon izmjena i na sastanku radne skupine sektorskog socijalnog dijaloga u poljoprivredi održanom dan kasnije, točnije 19. rujna.

Kako je bilo i najavljeno, u sklopu Konferencije, održana je i svečana proslava 50. Obljetnice socijalnog dijaloga u poljoprivredi, a prisutnima su se obratili predsjednik svjetske poslodavačke asocijacije GEOPA-e Chris Botterman, generalni sekretar svjetske sindikalne konfederacije EFFAT-a Harald Wiedenhofer, te komisionar Laszlo Andor nakon čega je održan i okrugli stol o budućnosti sektorskog socijalnog dijaloga.

Odmah po završetku Konferencije, 19. rujna, u prostorijama Europske komisije održan je i sastanak radne skupine sektorskog socijalnog dijaloga na kojoj se između ostalog raspravljalo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici i zaposlenosti, stručnom osposobljavanju, radu na crno i sezonskom radu, te i samoj zaštiti na radu.

Na sastanku radne skupine prisutnima se obratio i predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković i to govorom o stanju Hrvatske nakon ulaska u Europsku Uniju, osvrnuvši se na djelovanje poljoprivrednika kroz mala obiteljska gospodarstva koji nisu članovi našeg sindikata, te na djelovanje društava koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost na velikim poljoprivrednim zemljištima, a čiji radnike organizira Sindikat PPDIV.

Predsjednik se u svom obraćanju osvrnuo i na izmjene zakona iz radno-socijalnog zakonodavstva, posebno Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu te je izrazio želju da na sljedećim sastancima budu prisutni i predstavnici udruge poslodavaca iz Hrvatske, a na što je predsjednik GEOPA-e obećao da će na sljedeći sastanak koji se ima održati u prosincu nastojati dovesti i predstavnike iz Hrvatske.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/effat{/vsig}