Search
Close this search box.

MMF očekuje pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 0,6 posto

mmf

mmfHrvatsko će gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama.

To predstavlja povećanje procjene pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s obzirom da je u travanjskim prognozama MMF očekivao pad gospodarstva za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu.

Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio travanjsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto. Prognoza inflacije za 2014. podignuta je pak s 2,3 na 2,5 posto.

Bilanca tekućeg računa plaćanja trebala bi u ovoj godini iskazati višak od 0,4 posto BDP-a, dok je u travnju MMF očekivao uravnoteženu bilancu. Za 2014. u MMF-u sada očekuju manjak od 0,7 posto BDP-a, naprema proljetos prognoziranom manjku od 0,5 posto BDP-a.

Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, na 16,6 posto, s 15,2 posto prognoziranih u travnju. U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti, po najnovijim MMF-ovim procjenama, trebala iznositi 16,1 posto, što je također osjetno više od u travnju prognoziranih 14,7 posto.

MMF objavljuje redovne prognoze gospodarskog rasta dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon financijske krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeća gospodarstva i regije u svijetu.

U danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama MMF je snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 2,9 posto, s 3,2 posto prognoziranih u ažuriranim srpanjskim prognozama. Iduće godine rast bi trebao iznositi 3,6 posto, što je za 0,2 postotna boda manje nego što je MMF procjenjivao u srpnju.

Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u srpnju MMF očekivao pad od 0,3 posto. Procjenu rasta gospodarstva tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenu na 1,0 posto.

Izvor/Autor: http://www.poslovni.hr/