Search
Close this search box.

Podaci DZS: Pad broja zaposlenih u industriji

nezaposlenost

nezaposlenostBroj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine manji je u odnosu na srpanj za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem kolovozu, niži za 4,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećana za 3,8 posto.

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u kolovozu u odnosu na srpanj, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji smanjen za 0,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto, dok je u rudarstvu i vađenju zaposlenih bilo isto kao i u srpnju.

Na godišnjoj je razini u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 3,4 posto manje zaposlenih nego u kolovozu 2012. godine.

Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u kolovozu ove godine bilo je 12,2 posto manje nego u istom mjesecu lani, a u rudarstvu i vađenju zaposlenih je bilo 7,5 posto manje.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 0,4 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 26,6 posto.

Izvor/Autor: http://www.profitiraj.hr/