Search
Close this search box.

Sindikati napustili pregovore o izmjenama ZOR-a

krepat

krepatKako izvještava danas Novi list, čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel nakon sastanka su izjavili Hini da bez prihvaćanja četiri ključna sindikalna zahtjeva neće nastaviti pregovore o izmjenama ZOR-a, a da su im se u napuštanju pregovora priključili kolege iz Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.

Sindikalni čelnici napustili su danas pregovore tripartitne radne skupine o izmjenama Zakona o radu (ZOR ) jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi, te su za četvrtak, 17. listopada, najavili prosvjed ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel nakon sastanka su izjavili Hini da bez prihvaćanja četiri ključna sindikalna zahtjeva neće nastaviti pregovore o izmjenama ZOR-a, a da su im se u napuštanju pregovora priključili kolege iz Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.

Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.

Bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa može ići samo kroz kolektivne ugovore, poručuju sindikalci koji se bez prihvaćanja tih zahtjeva neće vratiti za pregovarački stol.

Novosel je rekao da je Mrsić bio spreman odustati od financijski uvjetovanog otkaza i popustiti u vezi otpremnina, no nije htio odustati od izmjene rasporeda radnog vremena, koje je sindikatima neprihvatljivo. 

Ne možemo prihvatiti promjenu rasporeda radnog vremena po kojoj radnik mora raditi dulje od 48 sati tjedno ako je to regulirano kolektivnim ugovorom, kazao je Novosel.

Također je sporan sudski raskid radnog odnosa, jer su u pravilu presude išle do plaćanja radniku maksimalno 18 plaća, a sada se to želi smanjiti na šest plaća, dodao je Novosel.

Sever je ustvrdio kako se na današnjim pregovorima pokazalo da je osnovni cilj izmjena ZOR-a fleksibilizacija tržišta rada, a sve ostalo je samo kozmetika.

»I sam ministar rada rekao je da ako oni odustanu od toga što mi tražimo, onda im ništa drugo ne preostaje, iako je jasno da ZOR ima cijeli niz odredbi o kojima se treba i može razgovarati«, kazao je Sever.

NHS i SSSH najavili su prosvjed za idući četvrtak u 9 sati ispred Ministarstva rada, kako bi Mrsiću poručili da im nisu prihvatljive njegove izmjene ZOR-a. Nakon toga krenut će i prema Vladi kako bi joj uručili svoje zahtjeve. Ako Mrsić i dalje ne bude prihvaćao sindikalne zahtjeve ići ćemo u dalje akcije, najavio je Sever.

Mrsić je u izjavi Hini izrazio žaljenje što se pregovori vode na takav način, a od četiri sindikalna zahtjeva Vlada bi mogla prihvatiti dva.

Vlada smatra da se ništa ne treba mijenjati oko pitanja uređivanja plaća, već to treba ostati kao i dosad. Govoreći o fondu otpremnina, Mrsić je rekao kako im je cilj da svi radnici imaju pravo na otpremninu.

»Što se tiče zahtjeva o produljenju radnog vremena i visini odštete kod nezakonitog otkaza, predložili smo da nastavimo razgovore oko toga i usaglasimo stavove. No, sindikati su poručili da ako Ministarstvo rada ne prihvati sva četiri zahtjeva, onda nemamo što razgovarati«, razočarano je kazao Mrsić. 

Izvor/Autor: http://www.novilist.hr/