Search
Close this search box.

Delegacije EFFAT-a i Sindikata PPDIV posjetile podružnicu Sveučilište u Dubrovniku – Zavod za mediteranske kulture

dubrovnik6

dubrovnik6U Dubrovniku je krajem prošlog tjedna održan radni sastanak predstavnika EFFAT-a i Sindikata PPDIV. Delegaciju EFFAT-a predvodio je tajnik sektora za poljoprivredu Arnd Spahn, a s njim u delegaciji bili su Holger Bartels predsjednik njemačkog Sindikata građevinarstva, poljoprivrede i okoliša (IG BAU) koji je i dopredsjednik EFFAT-a, Thomas Hentschel šef misije i direktor PECO Instituta iz Berlina, te Jean-Pierre Klapuch stručnjak EFFAT-a, dok je delegaciju Sindikata PPDIV činio njezin predsjednik Šimo Orešković sa suradnicima Ivicom Blaževićem, Marinkom Vrsaljkom i Marinom Gruban.

Cilj radnog sastanka bio je unaprjeđenje suradnje EFFATA i Sindikata PPDIV, te pomoć u ostvarenju projekata pri EU. Predstavnici obiju delegacija ocijenili su sastanak vrlo korisnim uz izmjenu iskustava za unapređenje rada s jedne i s druge strane.

Ovaj susret delegacije su iskoristile i za posjet PPDIV-ovoj sindikalnoj podružnici Sveučilište u Dubrovniku – Zavod za mediteranske kulture, gdje ih je primila ravnateljica Ivanka Čelar sa suradnicom Anom Gavrilović, te sindikalnom povjerenicom Jasminom Družić koje su ih iscrpno upoznale sa poviješću i razvojem Zavoda.

Stanica za južne kulture dio je povijesti Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije. Bez obzira na promjene naziva kroz vrijeme, za pučanstvo ona uvijek ostaje samo Stanica za južne kulture. Misija i zadatak ove znanstveno gospodarske ustanove bio je i ostao proučavanje svih poljoprivrednih kultura koje su od važnosti za poljoprivredu južnih krajeva: masline, smokve, rogač, naranča, limun, buhač, te aromatsko i ljekovito bilje. Misija Zavoda za mediteranske kulture je praćenje i unapređenje poljoprivrede južne Dalmacije. Djelokrug rada vezan je uz agronomske znanosti s naglaskom na voćarstvo Mediterana, proizvodnju sadnog materijala i pružanje usluga kemijskih analiza vina, maslinovog ulja i tla.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/dubrovnik{/vsig}