Search
Close this search box.

Prosvjed upozorenja održat će se u četvrtak 17. listopada u 9 sati pred Ministarstvom rada u Vukovarskoj ulici!

regija 42

regija 42Zbog neuspjelih pregovora o izmjenama Zakona o radu, SSSH i NHS organiziraju prosvjed upozorenja u četvrtak 17. listopada 2013. godine, ispred zgrade Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Ulici grada Vukovara 78, s početkom u 9,00 sati. Nakon toga prosvjednici će krenuti prema Markovu trgu.

Epilog je to posljednjih sindikalnih pokušaja pregovora o izmjenama Zakona o radu. Predstavnici NHS-a i SSSH u petak su napustili  tripartitni sastanak o izmjenama Zakonu o radu, u sjedištu HUP-a, jer ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije prihvatio zajednička stajališta tih dviju sindikalnih središnjica u kojima su, među ostalim, istaknuli da bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa uređenih sadašnjim Zakonom o radu može (smije) ići samo kroz kolektivne ugovore.

Zajednička stajališta uputili su Ministarstvu 9. listopada i od odgovora, koji je trebao uslijediti na sastanku u petak, ovisio je daljnji rad predstavnika SSSH i NHS-a u radnoj skupini za izmjene ZOR-a. Ministar je izrazio spremnost ostaviti dosadašnje odredbe vezane uz pravilnik o radu i odustati od financijski uvjetovanog otkaza, kao i zadržati sadašnji  institut otpremnina, dok se to područje eventualno ne uredi kroz neki drugi zakon. No, nije bio spreman prihvatiti sindikalne stavove vezane uz raspored radnog vremena i odredbe o sudskom raskidu radnog odnosa.

Nezadovoljni takvim odgovorom, ali i dosadašnjim ukupnim odnosom predstavnika vlasti prema cijelom paketu radnih zakona koje pošto poto namjeravaju uputiti u saborsku proceduru do kraja kalendarske godine, napustili su pregovore.