Search
Close this search box.

U Briselu održan trening “Socijalni dijalog na razini EU i uloga sindikata u procesu pridruživanja”, sudjelovala i PPDIV-ova Marina Gruban

marinatrening

marinatreningU organizaciji Zaklade Fridrich Ebert, Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Europi, u Briselu je od 30.9.- 4.10. održan trening za stručnjake i predstavnike sindikata iz jugoistočne Europe na temu “Socijalni dijalog na razini EU i uloga sindikata u procesu pridruživanja”.

Navedeni trening povezan je s ranije održanim seminarima u Herceg Novom i u Berlinu koji su pružili mnoštvo informacija o samoj EU, pravu EU i njegovoj socijalnoj dimenziji, krizi eura i procesu pridruživanja. Sudjelovanjem na treningu u Briselu 14 sudionika iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske je imalo prilike upoznati se s funkcioniranjem i ulogom velikog broja institucija EU i to ponajviše u kontekstu socijalnog dijaloga.

Dva hrvatska predstavnika dao je SSSH u koji je udružen i Sindikat PPDIV, tako da je treningu prisustvovala i PPDIV-ova Marina Gruban.

U ovom posljednjem dijelu osposobljavanja namjenjenom za stručnjake i predstavnike sindikata u jugoistočnoj Europi sudionici su raspravili mnoga pitanja vezano za ulogu sindikata u postupku pridruživanja EU, ulozi socijalnog dijaloga u EU te o problemima s kojima se susreću sindikati i to s stručnjacima i političarima iz Europske Komisije, Parlamenta, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, nevladinih organizacija i udruženja sindikata.

Rasprava se posebno vodila o problemima visoke stope nezaposlenosti mladih koji su u terminologiji EU osobe od 16-25 godina i kojih u Europi ima oko 5,5 milijuna, zatim o važnosti socijalnog dijaloga u EU koji se nalazi izvan zakonodavnog okvira institucija EU, te o politici povećanja EU i Kopenhaškim kriterijima o kojima ovisi dinamika pristupanja zemalja EU pri čemu su kao glavni problemi zemalja koje žele biti dio EU evidentirani demokracija, vladavina prava, ljudska prava te ekonomski problemi kao i bilateralni sukobi.

Sudionici treninga posjetili su mnoge institucije i urede EU, a jedan od njih s čijim su se radom upoznali je i Europski gospodarski i socijalni odbor koji predstavlja savjetodavno tijelo EU koje zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina.

Posjetili su i Europski Parlament, gdje su se upoznali s radom parlamentaraca, razgovarali su i sa predstavnikom europske federacije sindikata EFFAT-a čiji je član Sindikat PPDIV, ali i sa predstavnicima Solidara, udruženja koje okuplja mrežu nevladinih organizacija lijeve orijentacije, te saznali više o odnosima nevladinih organizacija i sindikata.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/marina{/vsig}