Search
Close this search box.

Seminar Sindikata PPDIV u Trogiru okupio više od 200 povjerenika i članova radničkih vijeća iz cijele Hrvatske

listopad 1

listopad 1Na seminaru Sindikata PDIV u Trogiru od 17.-19. listopada, kojem se odazvalo više od 200 povjerenika i članova radničkih vijeća iz cijele Hrvatske, prezentirano je pregršt zanimljivih tema.

U četvrtak je sudionicima govorio Gerhard Reiss iz austrijskih sindikata o tome što sve poduzeća čine kako bi potrošači konzumirali njihove proizvode. Kroz temu „Globalizacija okusa”, sudionici seminara mogli su prvo mnogo toga saznati o globalizaciji tržišta i žestokoj konkurenciji kojoj su, naročito nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, postala izložena i naša poduzeća iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora,a nakon toga, kroz primjere iz prakse o strukturi koncerna u Europi, te o tome kako zapravo funkcioniraju reklame.

U poslije podnevnim terminu seminar je nastavljen upoznavanjem sa zakonima koji reguliraju kakvoću prehrambenih proizvoda, te o nanotehnologiji – genetskom inženjeringu, odnosno o zahtjevima koji se sve više postavljaju pred prehrambene proizvode.

Drugi dan seminara započeo je motivacijskim predavanjem prof. Smiljane Leinert Novosel sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti na temu „Komunikacija i pregovori u ostvarivanju uloge i zadataka sindikata na početku 21. stoljeća”, a nastavljen je predavanjem Frana Marovića o Zakonu o zaštiti na radu s naglaskom na najnovije izmjene Zakona koje se očekuju do kraja ove kalendarske godine.

Petak poslije podne bio je rezerviran za temu „Poljoprivreda i prehrambena industrija Hrvatske na početku članstva Hrvatske u EU” koju je PPDIV-ovcima prezentirala Zvjezdana Blažić, prva savjetnica ministra poljoprivrede, inače zadužena za osiguranje koordinacije ministarstava, AUDIO-a i banaka kako bi opstale tvrtke u poteškoćama, pa sa Sindikatom PPDIV vrlo često surađuje i u obavljanju svakodnevnih zadaća.

Kraj drugog seminarskog dana obilježila je tema “Drugi i treći mirovinskistup, ideja praksa I aktualna situacija” koju su prezentirale Veronika Šapina I Radojka Hainski iz PBZ Croatia osiguranja.

Subota kao posljednji dan seminara, započela je predavanjem Marine Gruban, pravne stručne suradnice Sindikata PPDIV o EU institucijama, nastavljena je temom prof. Viktora Gotovca sa Katedre za radno pravo zagrebačkog Pravnog fakultea “Kritički osvrt na izmjene Zakona o radu I drugih zakona”, a završena je aktualnim satom predsjednika Sindikata Šime Oreškovića koji je sudionike seminara upoznao s aktivnostima koje se provode u Sindikatute najavom novih, a  svim prisutnima je omogućeno i  da postavljaju pitanja, iznose svoja iskustva iz sindikalnog rada i upoznaju kolege sa problemima u svojim radnim sredinama.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/listopad{/vsig}