Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV sudjelovali na Konferenciji pod nazivom „Sindikati u novom ekonomskom i socijalnom kontekstu“

3 konferencija

3 konferencijaU organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklade Friedricha Eberta, 15. i 16. listopada u zagrebačkome hotelu Dubrovnik održana je Konferencija pod nazivom “Sindikati u novom ekonomskom i socijalnom kontekstu”, a prisustvovali su joj i predstavnici Sindikata PPDIV.

U radu Konferencije sudjelovali su profesionalno zaposleni pravnici i teritorijalni povjerenici u SSSH, te udruženih sindikata, kao i sindikalni povjerenici iz podružnica. Na Konferenciji se moglo čuti da novo vrijeme zahtijeva od sindikata da se mijenjaju, kako način djelovanja, tako i organiziranosti. U svom radu moraju doprijeti do svakog radnika, svojim djelovanjem smanjiti osjećaj nesigurnosti koji je kod radnika sve prisutniji i što je moguće više uključiti u ih u aktivnosti kako bi osjećali pripadnost sindikatu.

Govoreći o strategiji organiziranja Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), Jaap Wienen, zamjenik glavne tajnice ITUC-a, prezentirao je ITUC-ovu globalnu anketu 2013. , koja odražava stavove 3,7 milijardi ljudi iz Belgije, Brazila, Kanade, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Japana, Rusije, Španjolske, Južne Afrike, Velike Britanije i SAD-a .

Među ostalim rezultatima, anketa je pokazala da građani u ovim zemljama vjeruju da sindikat jedini može poboljšati položaj radnika u njihovim poduzećima, međutim kada ih se pitalo jesu li ni članovi sindikata i ako nisu, zašto nisu, mnogi su odgovorili da nisu u sindikatu samo iz prostog razloga što ih nitko nikada nije pitao žele li se učlaniti!!?? To dovoljno govori da sindikati moraju mijenjati pristup u radu i još ozbiljnije shvatiti promociju svojih organizacija i komunikaciju s medijima i javnosti o svemu što rade da bi poboljšali položaj radnika.

U nastavku Konferencije, prisutni su se upoznali s prilagodbom sindikalnih struktura Njemačke društvenim promjenama, novim metodama organiziranja i učlanjivanja u Europi, Baltičkom akademijom za organiziranje, te strategijom organiziranja i učlanjivanja SSSH, s na dobre prakse u organiziranju i učlanjivanju Sindikata graditeljstva Hrvatske i Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/zaklada{/vsig}