Search
Close this search box.

Ministar Mrsić izigrao sindikate, oni ponovno napustili pregovore o izmjenama ZOR-a!

1

1U utorak 26. studenog ponovo su zastali pregovori Vlade, koju predstavlja ministar rada Mirando Mrsić, sindikata i poslodavaca o novom Zakonu o radu. Nakon što su se nedavno već povukli, sindikati su, zbog navodnog pristanka ministra Mrsića na neke od njihovih uvjeta, ponovno sjeli za stol. No, samo na nekoliko dana, jer ministar je pred njih stavio još drastičnije prijedloge lakšeg otpuštanja radnika i povećanja broja radnih sati.

Pitanje rada preko 48 sati tjedno, koje je ministar prihvatio da bude regulirano kolektivnim ugovorom, ponovno je produljio na 56 sati i dao poslodavcima odriješene ruke, kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora, izjavio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi sa zahtjevima SSSH i NHS-a o rasporedu radnog vremena, ističe Sever, te je za sindikate izgubio vjerodostojnost.

Zato sindikalisti smatraju da Mrsić više ne može predstavljati Vladu u pregovorima.

Sudeći prema sadržaju Mrsićeva prijedloga Zakona o radu, prema interpretaciji sindikata, Vlada misli da će olakšavanjem otpuštanja olakšati i zapošljavanje. Takav model nigdje u svijetu nije uspio, jer da je on kao takav dobar, u Španjolskoj bi doslovno cvale ruže, kažu. U Španjolskoj je stopa nezaposlenosti u rujnu ove godine premašila 26,5 posto.

No, to što su sindikati nezadovoljni, ne znači da su poslodavci zadovoljni. “Govorili smo o nekim temeljitijim promjenama tržišta rada, a u posljednjem prijedlogu kakav je otišao u javnu raspravu ne vidimo dovoljno promjena i mislimo da te promjene neće znatno utjecati na konkurentnost hrvatskih poslodavaca i neće dinamizirati tržište rada, a što je bio jedan od razloga zbog kojih smo ušli u promjene tržišta rada”, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

U udruzi poslodavaca smatraju da će im fleksibilnije radno vrijeme omogućiti da se lakše prilagode potražnji na tržištu, u čemu ne vide ništa sporno.

No, treba iskreno reći, inspekcije u Hrvatskoj ne čine gotovo ništa kad su u pitanju neplaćeni radni sati, dok nezakonito otpušteni radnici godinama hodaju po sudovima, tražeći isplatu plaća i povratak na posao.

NHS i SSSHj su tijekom jučerašnjeg dana održali i sjednice svojih tijela na kojima su odlučivali o daljnjim sindikalnim akcijama.