Search
Close this search box.

Europska konfederacija sindikata pisala Milanoviću: zabrinuti smo zbog pogoršanja radnog zakonodavstva u Hrvatskoj!

etuc1

etuc1Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću u kojem izražava duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva i socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

ETUC pomno prati proces izmjena Zakona o radu (ZOR), kao i čitavog paketa radnog zakonodavstva, te je zabrinut prijedlozima hrvatske Vlade, napose Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji smanjuju razinu prava radnika i zaštite zaposlenja, kao i sindikalnih prava u Hrvatskoj, kaže se u pismu.

U predloženim izmjenama ZOR-a posebno su neprihvatljive odredbe o organizaciji i raspodjeli radnog vremena, kojima se dopušta čak 56 sati rada tjedno, odnosno 60 sati na temelju kolektivnog ugovora, što će poslodavac uređivati sam, u svim sektorima za sve radnike, a istovremeno prekovremeni rad pojedinog radnika može trajati duže od 180 sati godišnje.

ETUC je također zabrinut zbog predloženog snižavanja prava agencijskih radnika, a na taj način i ostalih radnika zaposlenih kod korisnika, te radnika općenito. Smanjuje se niz drugih prava, a ETUC posebno snažno odbacuje mogućnost uvođenja dodatnog ograničavanja prava na štrajk.

ETUC podržava hrvatske sindikate u njihovim zahtjevima da Ministarstvo povuče Zakon o povremenim poslovima, kao i odredbu Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se produžava dob za umirovljenje na 67. godina.

etucSlabljenje radnog i socijalnog zakonodavstva, snižavanje zaštite zaposlenja, razaranje kolektivnog pregovaranja i uloge sindikata, te slabljenje socijalnog dijaloga pogrešne su i promašene prakse, koje neće osigurati održivi rast niti privući strane investicije i povećati konkurentnost ekonomije. I sam OECD odustao je od indeksa zakonske zaštite zaposlenja kao ključnog mjerila tzv. rigidnosti radnog zakonodavstva, jer nigdje nije dokazano da lakše otpuštanje vodi većem zapošljavanju, ističe se u pismu.

ETUC stoga poziva Milanovića i Mrsića da povuku te zakone iz procedure te da u praksi potvrde svoju predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja.