Search
Close this search box.

Započeo sindikalni prosvjed u Zagrebu pod nazivom „STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom!“

denis prosvjed 101

denis prosvjed 101Na središnjem zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića oko 10 sati već se okupila većina od 1000 planiranih prosvjednika iz svih pet hrvatskih sindikalnih središnjica, te je upravo u ovim trenucima prosvjedna kolona krenula prema Trgu svetog Marka gdje će se od 11 do 12 sati prosvjed pod nazivom „STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom!” i održati.

Sa improvizirane pozornice na Trgu svetog Marka čelnici sindikalnih središnjica u ime svojih članova uputit će poruke nezadovoljstva prema Vladi RH radi planiranih izmjena paketa radnih zakona, a posebno Zakona o radu, te donošenja novog Zakona o privremenim i povremenim poslovima, koji ugrožavaju generacijama stvarani i unaprjeđivani tradicionalni odnos radnika i poslodavca u sklapanju poslovnog odnosa, te apsolutno minoriziraju  ulogu sindikata i mogućnost zaštite radnika.

Osim toga, današnji prosvjed trebao bi biti jasna poruka vladajućima da su izgubili svako povjerenje hrvatskih radnika, jer je ministar Mrsić tijekom pregovora o izmjenama Zakona o radu pogazio svoju riječ i pokušao proturiti rigorozniji prijedlog izmjena Zakona o radu od onog koji je bio predstavljen za pregovaračkim stolom pred socijalnim partnerima.

Sindikati ocjenjuju da je privremeno povlačenje izmjena Zakona o radu iz daljnje procedure odlučivanja u Vladi RH i Saboru, tek trenutni manevar i nova manipulacija kojom bi se javnosti trebalo poručiti da vladajuća koalicija predvođena SDP-om poštuje i želi socijalni dijalog, međutim istina je potpuno drugačija, jer je ministar rada već u nekoliko svojih istupa u medijima jasno dao do znanja da će bez obzira na ishod pregovora glasačka mašinerija većine u Saboru Zakon o radu izmijeniti, pristali sindikati na predložene izmjene ili ne.

Stoga je današnji sindikalni prosvjed čiji bi središnji dio upravo trebao započeti na Trgu svetog Marka tek uvertira i najava SSSH i NHS-a, a pridružile su im se i preostale središnjice, da će sve daljnje aktivnosti koje će se poduzimati biti u cilju priprema za „GENERALNI ŠTRAJK NA ULICAMA”, a prethodit će mu sindikalni referendum članova sindikata diljem Hrvatske već od 13. do 17. siječnja 2014. godine tijekom kojeg će se hrvatski radnici osobno moći izjasniti jesu li ZA njegovo organiziranje i provođenje.

Današnjem sindikalnom prosvjedu u Zagrebu među nešto više od 1000 prosvjednika, pridružilo se i 130 predstavnika Sindikata PPDIV, a o daljnjim PPDIV-ovim aktivnostima u pogledu neslaganja sa namjerama Vlade RH oko izmjena cijelog paketa radnih zakona i daljnjim aktivnostima, predsjednik Šimo Orešković govorit će sindikalnim povjerenicima  tijekom idućeg tjedna na zborovima  u svim PPDIV-ovim regijama, a svakom regionalnom zboru  počevši od Zadra i Zagreba, preko Koprivnice i do Osijeka, prethodit će konferencije za novinare kako bi se i lokalnu, odnosno regionalnu javnost na vrijeme informiralo o svim akcijama koje će sindikat poduzimati.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/prosinac2013{/vsig}