Search
Close this search box.

Šimo Orešković: Provest ćemo referendum među hrvatskim radnicima o generalnom štrajku i uopće ne dvojim kako će se izjasniti!

simo1

simo1Predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković na jučerašnjoj konferenciji za novinare  u sjedištu Sindikata PPDIV u Zagrebu još je jednom upozorio na loše vođenje gospodarske politike u zemlji s naglaskom na sektor prehrane i poljoprivrede, te najavio sindikalne akcije početkom iduće godine ukoliko koalicija na vlasti predvođena SDP-om i dalje bude inzistirala na donošenju nepovoljnih radno socijalnih zakona za hrvatske radnike.

Još je jednom istaknuo da će sindikati u tjednu od 13. do 17. siječnja 2014. godine provesti referendum među hrvatskim radnicima o tome jesu li za organiziranje generelnog štrajka uz zaključak da uopće ne dvoji o tome kak će se izjasniti, jer zbog planiranih nepovoljnih izmjena ZOR-a  hrvatsko radništvo nema alternative.

Uz predsjednika Oreškovića konferenciji za novinare prisustvovali su i Marinko Vrsaljko, voditelj tržišta rada i Darko Čavrak voditelj pravnih poslova, a ujedno i član tripartitne radne skupine koja je na temu izmjena ZOR-a sudjelovala u razgovorima sa HUP-om i Vladom RH.

simo2On je naglasio da su najnepovoljnije izmjene u ZOR-u legaliziranje 56 satnog radnog tjedna uz  povećanje dopuštenog broja prekovremenih sati, brisanje obveze poslodavaca da radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom prije otkaza mora ponuditi drugo slobodno radno mjesto u poduzeću kao i prekvalifikaciju ili doškolovanje,  proširernje ovlasti radničkih vijeća kojima će biti omogućeno da potpisivanjem raznih sporazuma sa poslodavcem ulaze u područje pregovaranja za unaprjeđenje prava radnika, što je do sada bio isključivo djelokrug rada  sindikata.

Osim toga, istaknuo je da se ponovo aktualizira i povoljnije uređuje angažiranje radnika pute Agencija za ustupanje radnika, a prijedlogom Zakona o privremenim  i povremenim poslovima u svijet rada žele se uvesti potpuno novi oblici zapošljavanja radnika preko vaučera koji ne podrazumijevanju zasnivanje klasičnog radnog odnosa, već rad na poziv i na nepuno radno vrijeme, a samim tim i za minimalnu plaću bez ikakve zaštite putem kolektivnih ugovora.

Time će se poslodavcima omogućiti apsolutna fleksibilizacija odnosno zlouptreba zakonskih riješenja, jer će radnici preko Agencija i putem vaučera biti mnogo jeftiniji od sadašnjih radnika, a radnici će doista bez zaštite sindikata i kolektivnih ugovora, kroz potplaćeni rad na povremenim poslovima postati obična potrošna roba.