Search
Close this search box.

Ministar rada nastavlja obmanjivati javnost, ovog puta europsku!

etuc

etucSavez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati u priopćenju navode kako o procesu izmjena Zakona o radu, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nastavlja obmanjivati javnost, ovog puta europsku.

U odgovoru Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC), koji je poslao u ime predsjednika Vlade RH, ministar rada sasvim neprimjereno optužuje hrvatske sindikate za neistinito prikazivanje činjenica, tvrdeći kako su “socijalni partneri sudjelovali u velikoj radnoj skupini, s nekoliko predstavnika, te da su svi prijedlozi dodatno raspravljani”. Ministar prešućuje kako u toj raspravi zajednička inzistiranja Ministarstva i poslodavaca na deregulaciji i snižavanju prava radnika ni Ministarstvo ni poslodavci nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili niti jednim valjanim statističkim podatkom ili argumentom. Ministar također prešućuje da su sindikati po drugi puta napustili radnu grupu za izmjenu ZOR-a i takav ‘socijalni dijalog’ nakon što je ministar pogazio svoju riječ i potpisanu izjavu kojom je prihvatio nekoliko ključnih argumentiranih sindikalnih zahtjeva, a koji su bili uvjetom za povratak sindikata za radni stol nakon njihova prvog odlaska u listopadu 2013. godine! Ministar zaboravlja kako je sadržajni i istinski socijalni dijalog u samoj srži upravljanja Europskom unijom, omogućuje socijalnim partnerima da na značajan način doprinesu definiranju europskih socijalnih standarda te je ključan element europskog socijalnog modela”, stoji u priopćenju sindikata.

Podsjećaju kako je glavna tajnica ETUC-a, krovne organizacije europskih sindikata čije su članice SSSH i NHS, Bernadette Ségol 4. prosinca 2013. godine predsjedniku Vlade RH i ministru rada uputila pisma u kojima u ime europskoga sindikalnog pokreta izražava “duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva te socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, što dovodi u pitanje privrženost hrvatske Vlade obvezama koje je tek nedavno preuzela pri pridruživanju Europskoj uniji i njezinom socijalnom modelu”. ETUC je pozvao Vladu RH na povlačenje Prijedloga zakona iz procedure te da “u praksi potvrdi svoju iskazanu predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja.”

“Načelo pregovora u dobroj vjeri i međusobno povjerenje socijalnih partnera i Vlade RH, kao preduvjeti i temelj učinkovitom socijalnom dijalogu, očito ostaju samo mrtvo slovo na papirima MRMS-a i Vlade RH”, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ministar rada ETUC-u u odgovoru je istaknuo kako je zabrinutost da bi izmjene radnog zakonodavstva dovele do snižavanja prava pojedinačnih radnika neutemeljena, s obzirom da će, kako ističe, niz pojedinačnih radničkih prava u Hrvatskoj biti izjednačen s radnim standardima EU-a.

“Posebno Vam želim skrenuti pozornost na činjenicu da su socijalni partneri sudjelovali u velikoj radnoj skupini, s nekoliko predstavnika, te da su svi prijedlozi dodatno raspravljani, na posebno organiziranim sastancima održanima isključivo sa socijalnim partnerima, a kojima je predsjedavao sam ministar rada i mirovinskog sustava.

Što se tiče tih pravnih rješenja koja su privukla Vašu posebnu pozornost i zabrinutost, moram Vas informirati da su predložena rješenja, kao posebno osjetljiva interesna pitanja, bila temeljito raspravljena kroz duže vremensko razdoblje, s oba socijalna partnera, u cilju postizanja kompromisnog rješenja, te također s predstavnicima akademske zajednice i pravosuđa. S obzirom da sa socijalnim partnerima nije postignut bipartitni sporazum, koji bi mogao biti inkorporiran u tekst Zakona, u duhu dobre europske prakse, Zakon o radu sadrži rješenja koja stručnjaci za radno pravo smatraju prikladnima trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Također želim iskoristi ovu priliku da Vam skrenem pozornost na dodatne napore koje smo u zadnjih nekoliko godina uložili u jačanje administrativnih kapaciteta i sposobnosti za provedbu usklađenog radnog zakonodavstva, a u tijeku je i reforma inspekcije rada i pravosuđa, što su aktivnosti koje je Europska komisija pozdravila kao napredak.

Smatram kako je važno biti upoznat s mišljenjima svih sudionika u ovim aktivnostima, kako bi se ocijenio naš dugotrajni rad na usklađivanju radnog zakonodavstva u Republici Hrvatskoj, s obzirom da bi prosudba formirana na temelju jednostrane perspektive sama po sebi bila štetna po načelo dobre volje u socijalni dijalog”, stoji u odgovoru Miranda Mrsića.

Izvor/Autor: http://republika.eu/