Search
Close this search box.

Na intervenciju i uz posredovanje Sindikata PPDIV, 18 radnika Vodoprivrede Novska vraćeno na posao, a otkazi stavljeni van snage!

vodoprivreda1

vodoprivreda1Nakon današnjeg sastanka predstavnika Sindikata PPDIV  i direktora Vodoprivrede Novska Igora Miholića u koji je održan u jutro u 9 sati, otkazi ugovora o radu za 18 radnika od 30.12.2013. godine stavljeni su van snage, a radnicima se prekid rada neće ni evidentirati, nego će im se priznati kontinuitet radnog staža” – izvjestio je na današnjoj konferenciji za medije u Novskoj, prisutne  novinare predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković i nastavio: ” Radnici od ponedjeljka nastavljaju normalno raditi, a dogovoreno je da im se uruče samo opomene, zato što  u prosincu jedan dan nisu radili 6 sati, već su u krugu poduzeća čekali da im se direktor obrati i da informaciju kada će im biti isplaćene plaće za listopad i studeni prošle godine.”

Da podsjetimo, 18 radnika Vodoprivrede Novska 30.12.2013. dobilo je izvanredni otkaz radi toga što je poslodavac dogovoreni sastanak sa radnicima, na koji se nije odazvao, proglasio divljim, nenajavljenim štrajkom.

Već slijedeći dan Sindikat PPDIV upozorio je javnost o ovom događanju svojim priopćenjem, a već 3.1.2014. u uredu gradonačelnika Novske Vlade Klasana održan je sastanak sa radnicima Vodoprivrede kojem je prisustvovao i direktor te tvrtke igor Miholić, te predstavnici Sindikata PPDIV Marinko Vrsaljko i Denis Paradiš, međutim do riješenja se nije došlo.

Vodoprivreda NovskaTek nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora predsjednika Oreškovića sa direktorom Vodoprivrede i današnjeg sastanka poslovodstva Vodoprivrede i Sindikata PPDIV, te najave konferencije za medije, direktor Miholić pristao je na dogovor. Sa današnjim danom izvanredni otkazi uručeni radnicima su povučeni i stavljeni van snage, a period od 30.12. do danas radnicima se neće računati kao prekid rada nego će od ponedjeljka noramlno nastaviti raditi i priznat će im se kontinuitet radnog staža.

Sindikat i radnici pristali su jedino prihvatiti opomene kao disciolinsku mjeru zato što čekajući sastanak s direktorom u prosincu većinu jednog radnog dana nisu obavljali svoje radne zadatke.

Na današnjoj presici održanoj kod porte poduzeća Vodoprivreda Novska u ime Sindikata PPDIV uz predsjednika Oreškovića novinarima su se obratili i Brane Kozić jedan od osamnaestorice radnika zadovoljnih ishodom ove uspješne intervencije Sindikata PPDIV i regionalni povjerenik I. sindikalne regije Denis Paradiš. 

Po završetku konferencije za medije u 9.00 sati  održano je i uspješno zaključeno i mirenje zbog neisplate plaće koja je u međuvremenu isplaćena, a radi se o plaći za 10. mjesec 2013. dok će  plaća za 11. mjesec prošle godine, kako je najavljeno biti isplaćena već idući tjedan.

Na kraju važno je reći da su ovakvim ishodom oštećeni radnici bili izuzetno zadovoljni i zahvalni Sindikatu PPDIV na odlučnosti u borbi za njihovu egzistenciju i što su zahvaljujući Sindikatu vraćeni na posao, a predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković samo je kratko rekao kako se jedino stvarnim angažmanom za svoje članove može vratiti povjerenje radnika u sindikat i  ojačati sindikalna organizacija, te da će Sindikat PPDIV i u svim budućim aktivnostima nastupati jednako odlučno kao što je to činio i do sada, prisjetivši se radnika bjelovarske Česme i radnica zadarske Adrije,  a danas je to učinio na isti način uspješno i za svoje članove u Vodprivredi Novska.

Foto galerija: Željko Gašparović, Večernji list

{vsig}vijesti/regija1/2013/vodoprivredanovska{/vsig}