Search
Close this search box.

Radnice Adrie iz Zadra zahvalile na potpori Sindikatu PPDIV na zajedničkom druženju održanom u subotu u Eko parku Kraš u Bratini

Adriarucak5

Adriarucak5Na poziv pedesetak radnica Adrie iz Zadra, u subotu 11. siječnja u Eko parku Kraš u Bratini održano je druženje sa predstavnicima Sindikata PPDIV, na kojem su radnice Adrie još jednom Sindikatu zahvalile na bespoštednoj borbi za njihova prava; neisplaćene plaće i prava na rad.

A agonija ovih radnica iz zadarske Adrie trajala je više od godinu i pol dana. Izvještavali smo o tome kako im je novi vlasnički dvojac zabranio rad, ulazak u tvornički krug, nije isplaćivao plaću, a nije im niti raskinuo radni odnos i vratio radne knjižice kako bi kao nezaposlene mogle svoja prava potraživati na Zavodu za zapošljavanje.

Ipak, Sindikat PPDIV predvođen predsjednikom Šimom Oreškovićem nije odustajao od borbe za njihov status i plaće, a radnice su svojem Sindikatu vjerovale. Zajednička borba, premda nije bila ni malo laka, napokon se isplatila.
Prvo su im isplaćene tek dvije zaostale plaće, potom su vraćene na posao, a pred sam kraj 2013. Godine isplaćen je i dobar dio njihovih potraživanja, dok će preostali dio biti isplaćen kroz pred stečajnu nagodbu u kojoj je u međuvremenu završilo njihovo poduzeće. I to je zapravo bio još jedan dodatni uspjeh, obzirom da je radi njihovog statusa i prijenosa poduzeća u tom periodu bilo vrlo upitno hoće li uopće njihova potraživanja uspjeti ući u pred stečajnu nagodbu.

Na zajedničkom druženju u subotu u Bratini, koje su za predstavnike Sindikata PPDIV organizirale same radnice Adrie, svim okupljenima se prvo obratio predsjednik Šimo Orešković u vrlo optimističnom tonu: „ Drago mi je da smo se danas svi zajedno našli da obilježimo jedan trenutak, kraj jedne sindikalne borbe, koja je u konačnici pozitivno završila za radnike. Kraj prošle godine i početak ove godine pamtit ću po jako puno poslovnog zadovoljstva. Krajem godine dovršili smo pregovore i potpisali dva kolektivna ugovora, radnice Adrie dobile su onaj svoj dio novca za koji smo se borili i zagovarali da ga dobiju cijeli ovaj protekli period, a razriješili smo i vrlo problematičnu situaciju za radnike u Česmi, dok je pak sami početak godine obilježilo 18 izvanrednih otkaza ugovora o radu radnicima Vodoprivrede Novska gdje smo upravo jučer uspjeli postići da poslodavac obustavi njihovo provođenje i da radnike već od ponedjeljka vrati na posao!”

Potom je nastavio obrativši se posebno radnicama Adrie: „Kada uspijemo u svojem radu to nama u sindikatu čini veliko zadovoljstvo , a ovdje smo, što se tiče vaše situacije i Adrie, rekao bih, na polovici puta. Jedna polovica puta je završena, ono za što smo se do sada borili ste dobile. I jedan financijski dio je realiziran, drugi će biti realiziran kroz pred stečajnu nagodbu kao vaše priznato potraživanje i ukoliko sve bude u redu, očekujem da će do kraja ove godine strateški partner preuzeti Adriu i da će poslovanje dalje biti uredno. Zbog svega toga što smo do sada zajedno prošli, trenuci kao što je ovaj danas vrlo su vrijedni, jer uspješno smo završili jedan dio posla koji smo zajedno dogovarali. Slobodno mogu reći da to i meni osobno, a i svim mojim kolegama u sindikatu i svima nama koji se borimo za radnika pričinjava jedno veliko zadovoljstvo. Drago mi je što sam ovdje, u ime Sindikata PPDIV-a sve vas skupa lijepo pozdravljam i raduje me što mogu s vama podijeliti lijepo i ugodno raspoloženje. Hvala vam što ste vjerovale u sindikat, što ste vjerovale da možemo uspjeti , premda vi najbolje znate da nije bilo ni malo lako. „

Nakon predsjednika Oreškovića, predstavnicima Sindikata PPDIV u ime radnica Adrie obratila se Blažica Majstorović koja je između ostalog rekla:
„ Zahvaljujem u ime svojih kolegica i mene osobno Sindikatu što smo doživjele ovaj dan. Ovaj dan je i meni nešto najljepše, jer smo doživjele da do nečega dođemo. Vjerujte nama je bilo najteže, ali smo uspjele uz pomoć predsjednika sindikata i svih njegovih članova! Svima se zahvaljujemo, a posebno se zahvaljujemo gospođi Marici koja nas je dočekala i prošli put (kad su radnice Adrie ljetos bile na prosvjedu pred ministarstvom op.a.), ali nam je tada bilo toliko teško i mučno da nismo imale vremena uživati. Ovaj današnji dan mi je prelijep i zahvaljujem se svima, cijelom sindikatu koji nas je cijelo vrijeme podržavao i bio uz nas. Ovo je za nas danas najveći dar. Hvala vam svima.”

Na samom kraju službenog dijela sve nazočne pozdravila je i dopredsjednica Sindikata PPDIV Marica Vidaković, istaknuvši da je ovaj put ipak u ulozi domaćina – kao povjerenica sindikalne podružnice Kraš, poduzeća u čijem je vlasništvu Eko park. Uz prigodne riječi dobrodošlice i nekoliko riječi o samom Krašu, dopredsjednica Vidaković osvrnula se i na gospodarsku situaciju u zemlji i na odgovornost koju imaju sindikati.

Između ostalog je rekla: „Danas je Hrvatska doista u izuzetno teškom gospodarskom trenutku, kada 370 tisuća nezaposlenih gleda da li će se nešto desiti, da li će se okrenuti neki pozitivni trend u gospodarstvu i hoće li se otvoriti neko novo radno mjesto. Na žalost, ovo što nam se sada dešava, ukazuje na to da će se kriza tamo negdje do ljeta još više produbljivati, kriza nezaposlenosti i pada bruto društvene potrošnje, a samim tim i proizvodnje. 2013. godinu apsolutno su obilježili nelikvidnost i nova zaduženja i to ne samo nas nego i naših budućih generacija. U 2014. godini radit ćemo samo za kamate, a glavnicu vjerojatno nećemo ni početi otplaćivati. Zato apsolutno svima onima koji imaju radno mjesto, treba prvenstveno poručiti sačuvajte ga, jer svako radno mjesto hrani bar troje u obitelji! Danas je gotovo lutrija imati radno mjesto i dobiti plaću! Gotovo da i nije važno koliko je velika ta plaća, koliko je važno da je ona sigurna i na vrijeme!” – Istaknula je i nastavila: „Građani Hrvatske su djelomično i sami krivi za ovo što im se dešava, uključujući i mene i sve nas ovdje zajedno. Predugo smo pasivni promatrači dok politička elita kreira naše sudbine i sudbine naše djece, a mi samo promatramo i dozvoljavamo da oni kreiraju zakone prema svojim mjerilima i budućnost prema svojim potrebama.”

“Mirando Mrsić kao ministar vjerojatno može raditi do 67. godine, ali vi koji radite u uvjetima hladnoće ispod minusa, dižete teret dnevno i po nekoliko tona, u vodi do koljena, vjerojatno ne možete izdržati niti do 57, a kamoli do 67 godina. To je razlog zbog kojega građani i radnici Republike Hrvatske trebaju reći NE takvoj politici! Velike reforme koje su iza nas, od privatizacije pa na dalje dovele su do toga da danas nema radnih mjesta. Zdravstvene reforme dovele su do toga da se možeš liječiti samo ako si bogat i samo onda si možeš priuštiti dodatnu uslugu u zdravstvu. Mirovinske reforme dovele su do toga da je pitanje hoćete li mirovinu doživjeti , a ako ju doživite pitanje je kolika će biti?! To su sve reforme koje će obilježiti i naš život i živote naše djece! Zato vas pozivam, propagirajte promjene! Promjene nisu samo za nas, promjene su i za budućnost.” – završila je i u nastavku kolegicama iz Adrie zaželjela ugodan boravak u Bratini.

U ime Sindikata PPDIV druženju sa radnicama Adrie iz Zadra u Bratini prisustvovali su i Darko Čavrak, Marinko Vrsaljko, Jasna Kovačić, Ivica Blažević, Denis Paradiš, i Vedrana Kovačić.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/adria2014{/vsig}