Search
Close this search box.

Započeo sindikalni referendum kojim hrvatski radnici vladajućima žele poručiti STOP nasilju nad radnicima kroz daljnje izmjene radnog zakonodavstva!

referendum juhe

referendum juheU skladu s najavama svih hrvatskih sindikalnih središnjica, pa tako i onih iz Sindikata PPDIV-a koji ima potpisan ugovor sa SSSH o zajedničkom djelovanju, početkom tjedna počelo je izjašnjavanje članova sindikata i svih radnika o organiziranju generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima.

Izjašnjavanje se provodi u poduzećima i ustanovama gdje radnike zastupaju sindikati udruženi u  sindikalne središnjice, u odgovarajućim prostorima poslodavaca, neovisno je li riječ o javnom ili privatnom sektoru.

Pitanje na ponuđenom referendumskom  listiću glasi: „Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima?”, a moguće je zaokružiti samo jedan od dva ponuđena odgovora: ZA organiziranje generalnog štrajka ili PROTIV organiziranja generalnog štrajka.

Odgovorom na pitanje radnici šalju poruku vladajućima žele li divlji kapitalizam ili socijalno uređeno tržište rada odnosno kakvu budućnost žele sebi, svojoj djeci, unucima… Naime, radni odnosi su temeljni odnosi bilo koje ljudske zajednice, a sadašnje namjere koalicije na vlasti usmjerene su upravo u njihovo zatiranje.

Izjašnjavanje će se provoditi od 13. do 24. siječnja (produženo sa 17. na 24. siječnja na zahtjev članova sindikata), a nakon obrade podataka predstavnici pet sindikalnih središnjica izvijestit će hrvatsku javnost o konačnim rezultatima sindikalnog referenduma.

Prema prvim pokazateljima nakon trećeg dana izjašnjavanja u PPDIV-om podružnicama, izlasnost članova i svih radnika na referendum veći je od 80%.