Search
Close this search box.

Zainteresirana javnost uskratila podršku Nacrtu zakona o povremenim poslovima, ministar Mrsić povukao ga iz procedure donošenja!

mrsic

mrsicMinistarstvo rada je jučer svim sindikalnim središnjicama uputilo dopis u kojem ih obavještava o povlačenju nacrta Zakona o povremenim poslovima iz procedure donošenja.

U pismu  ministra Mrsića sindikalnim središnjicama navodi se da je Ministarstvo kao strucni nositelj izrade zakona, povukllo  Nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima iz procedure donosenja radi toga što  tijekom
javne rasprave zainteresirana javnost nije izrazila podrsku ovome zakonodavnom prijedlogu, te je 12. prosinca 2013. godine, objavljena informacija  o povlacenju predlozene normativne opcije, u skladu sa Zakonom o procjeni ucinaka propisa.

Je li povlačenje Nacrta zakona o povremenim poslovima najnoviji Mrsićev manevar koji  bi   trebao stvoriti dojam u javnosti da je sindikalni referendum, koji se upravo provodi, nepotreban jer se odnosi i na ovaj nacrt zakona koji je eto povučen, ili su razlozi ovakvog poteza doista i isključivo  negativno izraženi stav javnosti kroz javnu raspravu, u ovom trenutku mogli bismo samo špekulirati. Međutim ako se samo prisjetimo ministrovih istupa u javnosti prilikom kojih je redovito javnosti poručivao da će bez obzira na ishod socijalnog dijaloga radne zakone saborskom većinom donijeti,  prilično je teško od jednom povjerovati da ga je od jedno postalo briga što “zainteresiran javnost” misli.

Potpuno je sigurno da je okupljanje hrvatskih sindikata oko zajedničkog sindikalnog referenduma i najava generalnog štrajka unijela nespokoj među vladajućima, pa potezi koje vuku iz dana u dan otkrivaju sve više nesigurnosti i nervoze.

Osobno izjašnjavanje članova sindikata i svih sindikalno neopredijeljenih radnika koji se žele izjasniti o generalnom štrajku diljem Hrvatske nastavlja se, a do sada je, prema podacima sa kojima raspolažemo odaziv i zainteresiranost radnika za ovu akciju iznad očekivanja!