Search
Close this search box.

Zaključci sastanka održanog u Ministarstvu rada o Kaštelanskim staklenicima radnicima ponovo donijeli malo optimizma

kaštelanski 2

kaštelanski 2Sastanak o problematici neisplate plaća radnicima Kaštelanskih staklenika, koji je na inicijativu Sindikata PPDIV u petak održan u Ministarstvu rada, prošao je uspješno. Sastanku su uz ministra Mrsića i njegovih suradnika prisustvovali i Juraj Orenda predstavnik Ministarstva poljoprivrede, člsnovi Uprave Kaštelanskih staklenika, kao i predstavnici Sindikata PPDIV predvođeni predsjednikom Šimom Oreškovićem.

Nakon kratke i konstruktivne rasprave ministar Mrsić konstatirao je da su sredstva za isplatu osam zaostalih plaća radnicma osigurana i da se plaće moraju isplatiti  u punom iznosu do 30.01.2014.god.: Osim toga naglasio je da je do tog datuma potrebno pronaći model pomoću kojeg uplaćeni novac na žiro račun Kaštelanskih staklenika neće završiti kod drugih vjerovnika, nego da  ga doista moraju dobiti radnici.

Vjerujemo da će radnike  ovakva vijest sa sastanka u petak  obradovani, no dugoročno rješenje i budućnost poduzeća Uprava Kaštelanskih staklenika, rečeno je,  morate će rješavati kroz pred stečajnu nagodbu  i pronalaženjem strateškog partnera, jer sa sadašnjom razinom proizvodnje  nemoguće je servisirati i tekuće obveze poduzeća.

Da podsjetimo, radnici Kaštelanskih staklenika, tvrtke koja je u vlasništvu Agencije za upravljanje državnom imovinom, zadnju plaću primili su u rujnu 2013. god. Nova uprava, baš kao i ona prijašnja, ne samo da je kasnila u isplati plaća radnicima, nego nije isplaćivala niti poreze i doprinose, a kamoli troškove prijevoza i druge dogovorene dodatke.

Sindikat PPDIV čiji su članovi radnici Kaštelanskih staklenika, održao je niz sastanaka sa Upravom te je ukazivao na propuste i na sve izvjesniji, negativan scenraij koji će se dogoditi ako se nešto u upravljanju poduzećem ne promijeni na bolje. Stoga je između ostalog potpisan i Sporazum o dinamici isplate potraživanja radnika članova ovog sindikata, ali od strane Uprave na žalost nikad nije bio ispoštivan.

Desetog siječnja ove godine radi toga je pokrenut i postupak mirenja na kojem je zakključeno da će, ukoliko plaće ne budu isplaćene do kraja siječnja, postupak mirenja biti neuspješan što će otvoriti prostora za organiziranje štrajka i drugih industrijskih akcija sve dok se radnicima ne isplate njihove zarađene plaće.

Stoga je ovaj sastanak u petak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, održan doista u zadnji čas, a dogovoreni zaključci posljednja su nada kaštelasnkim radnicima.

U delegaciji Sindikati PPDIV ovom sastanku uz predsjednika Oreškovića prisustvovali su i Ivica Kevo sindikalni povjerenik Kaštelanskih staklenika, Ivica Blažević regionalni povjerenik IV regije, Darko Čavrak voditelj pravnih poslova i Marinko Vrsaljko voditelj tržišta rada.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA