Search
Close this search box.

Evo što je Milanović pričao prije 3 godine: Referendum o ZOR-u poruka je Vladi da radi na nasilan način!

milanovic

milanovicPrijedlog novog Zakona o radu (ZOR) koji je Vlada sa sjednice uputila Saboru izazvao je burne reakcije sindikata i opozicije. Oporba podsjeća na ono što je premijer Milanović govorio na početku mandata, kad je odbio zahtjeve za fleksibilizaciju prava radnika, naglašavajući da to nije dio izbornog plana vladajuće koalicije te da važeći ZOR “nije samo slovo na papiru, nego društveni dogovor”.

No, prisjetimo se kako je premijer Milanović zborio prije tri godine, kad su sindikati pokrenuli masovno prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu koje je predlagala vlada Jadranke Kosor. Milanović je tada, kao neformalni šef oporbe, snažno istupio protiv Vlade, izjavivši da je ”ovaj referendum poruka Vladi da radi na kriv, grub i nasilan način”.

Podsjetimo, Vlada je tada shvatila snagu prikupljenih potpisa i odustala od prijedloga novog ZOR-a, uklonivši tim potezom potrebu za referendumom i riješivši se tako velike blamaže. barem donekle, jer oporba je mjesecima nakon toga tvrdila da se referendum svejedno treba održati.

Kao što ste mogli čuti i vidjeti u ovom videu, Milanović je kritizirao HDZ i zato što odlučuje o tako važnim stvarima, na da se pri tome ne konzultirajući ni s oporbom ni sa sindikatima. Zatim je široke ruke najavio da će, kad osvoji vlast, promijeniti zakon tako da se on o ovakvim stvarima mora konzultirati i s HDZ-om. No, očito je na to obećanje brzo zaboravio.

Milanović je tad bio među prvima koji su dali potpis za referendum, i to u društvu s današnjim ministrom rada Mirandom Mrsićem, te uputio poziv svim građanima da učine isto, jer ”to se tiče svakoga’:

NEK POČNE PRIČATI ISTINU ILI NEK DA OSTAVKU

Samo tri i pol godine kasnije, 2013., Milanovićevo jednostrano predlaganje novog ZOR-a, kojim se gaze civilizacijska dostignuća stoljeća sindikalne borbe, a bez ikakvog dogovora sa socijalnim partnerima laburist Zlatko Tušak prema istim kriterijima opravdano naziva barbarskim činom, upozorivši da je u tijeku izjašnjavanje o općem štrajku koje su sindikati pokrenuli upravo zbog najave izmjene ZOR-a.

Podsjetivši da je premijer pozvao oporbu da predloži rješenja za izlazak iz krize, Tušak je kazao da laburisti predlažu da se novi ZOR ne stavlja na dnevni red saborske sjednice dok se o njemu ne dogovore socijalni partneri.

“Pozivam premijera da ne laže građane i ovaj Sabor, da počne govoriti istinu ili da ostavku,” bio je jasan Tušek.

Boro Grubišić (HDSSB) prozvao je SDP-ovce da su odustali od socijaldemokratskih načela i priklonili se interesima krupnog kapitala.

“Novi ZOR Vlada donosi gotovo potajno, bez dogovora sa socijalnim partnerima, iz inata uvrijeđenog premijera koji kaže, ‘you ask for it’ – ‘tražili ste, gledajte'”, kazao je Grubišić, “Pozivam sve vas koji ste nekada smatrali da ste elita proletera da odbijete ovakav zakon.”
Priliku da poentiraju na nedosljednosti ove vlade i premijera dobili su tako čak i oni koji su i sami 2013. pokušavali promijeniti ZOR, ali su zbog pritiska sindikata, oporbe, pa i samog Milanovića, morali reterirati.

“Vlada je tada predložila izmjene ZOR-a kojima se ne bi ukidala nikakva prava, nego tek otvorila mogućnost novih pregovora o kolektivnim ugovorima. Sindikati su, legalno i legitimno, organizirali referendum i tko je prvi otrčao potpisati njihov zahtjev? Sadašnji premijer i potpredsjednica Vlade koja je na čelu velikih reform-zahvata”, ustvrdio je HDZ-ov Ivan Šuker, optuživši Vladu da nema nikakvu želju pregovaratti sa sindikatima i upitao nisu li predložene izmjene ZOR-a “posljedica nečijeg hira i inata”. Šukeru smeta i što je premijer s današnje sjednice poručio – “htjeli ste reforme, evo vam ih”.

“Kad tjerate inat, kad je vaš ego iznad svega, kad ništa nije dovoljno snažno da bi se suprotstavilo vašem egu, onda imamo situaciju kakvu imamo – najviše nezaposlenih i najveći deficit u povijesti”, rekao je Šuker.

Izvor/Autor: http://www.politikaplus.com/