Search
Close this search box.

Sindikati otvorenim pismom zatražili značajniji angažman protiv novog Zakon o radu i od predsjednika Ive Josipovića

ivo josipović

ivo josipovićGospodine predsjedniče, u izborima 2010. godine zvučno ste najavljivali „novu pravednost” kao dio Vašeg programa. Uklapa li se demontaža socijalnih prava, gaženje socijalne pravde, rastakanje socijalne države, izrugivanje sa socijalnim dijalogom, izostanak argumentiranog dijaloga u društvu – u „novu pravednost” ili je ostavlja na razini prazne fraze? – ovako su se između ostalog predsjednici sindikalnih središnjica obratili predsjedniku Ivi Josipoviću pozivajući ga da se za socijalnu pravednost zauzme glasnije, angažiranije i sada kada je to potrebno.

 

Pismo predsjedniku Josipoviću u nastavku vam donosimo u cjelosti:

Poštovani Predsjedniče Republike,

Posljednjih dana svjedočimo eskalaciji tenzija između Vlade RH i HUP-a na jednoj strani te sindikata na drugoj vezano uz Vladin prijedlog novog Zakona o radu i najavu sindikata da se istome usprotive svim sredstvima, uključujući generalni štrajk.

Tenzije su, međutim, već duže vrijeme prisutne i u javnosti, pa nije za vjerovati da s njima niste upoznati. Uvjereni smo i da Vam je poznato kako Gospodarsko socijalno vijeće već dulje vrijeme ne radi. Sigurno Vam je poznato i kako je razina socijalnog dijaloga nedopustivo niska i kako njegove institucije od dolaska vladajuće koalicije doživljavaju u europskim razmjerima nečuvenu opstrukciju.

Posljedice predloženih odredbi novog Zakona o radu mogle bi imati za hrvatske radnike, njihove obitelji i tržište rada, nesagledive posljedice. Podsjećamo da su radni odnosi – odnosi rada i kapitala, no novi ih Zakon izbacuje iz ravnoteže u korist kapitala. Također podsjećamo da radni odnosi određuju i društvene odnose unutar pojedine zajednice. U zemlji u kojoj raste društvena nejednakost kao i broj osoba u riziku od siromaštva, lako je uočiti razorne društvene posljedice ovakva Zakona.

Po našem dubokom uvjerenju, u prisutnim uvjetima teške gospodarske krize i visoke nezaposlenosti, predloženi Zakon o radu ne donosi nikakve odgovore i rješenja, nego upravo suprotno, postavlja dodatna pitanja i donosi nove probleme. Socijalno ugroženi radnici (zaposleni, privremeno nezaposleni, ranije zaposleni) bit će novo proračunsko opterećenje ako im se ne omogući da dostojanstvenim radom zarade sredstva potrebna za život svojih obitelji.

Gospodine predsjedniče, u izborima 2010. godine zvučno ste najavljivali „novu pravednost” kao dio Vašeg programa. Uklapa li se demontaža socijalnih prava, gaženje socijalne pravde, rastakanje socijalne države, izrugivanje sa socijalnim dijalogom, izostanak argumentiranog dijaloga u društvu – u „novu pravednost” ili je ostavlja na razini prazne fraze?

Čini nam se da ste dužni objasniti javnosti, građanima i radnicima, kako to da u takvom destruktivnom ambijentu, a povodom izmjena Zakona o radu i zamrzavanja rada institucija socijalnog dijaloga, niste imali potrebu sazvati Vaše Vijeće za socijalnu pravdu. Nisu li kultura dijaloga i pravednost bili sastavnim dijelom Vašeg programa?

Stoga očekujemo Vaše aktivno zalaganje i korištenje svih ovlasti koje imate na raspolaganju, u rješavanju nastaloga kolektivnog spora, a na dobrobit građana Hrvatske.

Jer Vi jeste predsjednik svih građana Hrvatske!

S poštovanjem,

Predsjednici sindikalnih središnjica:
Krešimir Sever, NHS, v.r.
Mladen Novosel, SSSH, v.r.
Vilim Ribić, MHS, v.r.
Ozren Matijašević, HURS, v.r.
Damir Jakuš, URSH, v.r.